Parijs-Roubaix terug op UCI-kalender

Sally (Tessa)
Wielerklassieker Parijs-Roubaix is terug op de kalender van de internationale wielerunie UCI. De Franse wielerbond FFC zou dit mogelijk hebben gemaakt. De 'hel van het noorden' zal op 13 april verreden worden.

De Amaury Sport Organisation (ASO), die zowel Parijs-Roubaix als de Tour de France organiseert, stapte onlangs uit de Protour. Dit omdat ze graag zelf de deelnemerslijsten wil samenstellen, wat de woede van de UCI opwekte. Er ontstond een patstelling en de UCI schrapte de koersen georganiseerd door de ASO van de officiële internationale wielerkalender. Ze noemde de betreffende koersen zelfs illegaal.

De Franse wielerbond FFC heeft het conflict tussen ASO en UCI weten te sussen door de ASO te overtuigen om Parijs-Roubaix onder UCI-voorwaarden te laten starten. Het gebaar van de FFC is opmerkelijk omdat die in eerste instantie de zijde van de ASO koos in het machtsspel van de wielergrootmachten. Op de kalender staan onder andere grote rondes als de Vuelta en de Giro d'Italia en de klassiekers Milaan-Sanremo, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije.