Uitslag Grand Prix van Maleisië

Dennis (dennistd)
Kimi Räikkönen heeft de Grand Prix van Maleisië op zijn naam geschreven. De Fin wist Robert Kubica voor te blijven. Heikki Kovalainen legde beslag op de derde plaats, gevolgd door Jarno Trulli. Lewis Hamilton kwam tot de vijfde plaats.

Alle coureurs komen na de start nagenoeg probleemloos de eerste krappe bochten door. Een paar ronden later gaat het echter toch mis, als Sébastien Bourdais de grindbak in duikt, wat het einde van zijn race betekent. Bij het opkomen van het eerste rechte stuk spint Timo Glock doordat Nico Rosberg hem aantikt, waarbij laatstgenoemde zijn voorvleugel verliest. Glock weet nog wel de pits te bereiken, maar ook voor hem is de race na een ronde al voorbij.

David Coulthard verliest in de vierde ronde snelheid door onderstuur. Fernando Alonso, die er achter zit, wil de Schot rechts passeren. Nick Heidfeld, die daar weer achter zit, wil er echter ook voorbij, waardoor met dus met z'n drieen over het rechte stuk gaat. De volgende bocht is naar links, waarbij Heidfeld voorop komt. Alonso komt weer achter Coulthard terecht, maar bij de volgende bocht weet de Spanjaard hem ook te passeren.

Twee ronden later schiet Adrian Sutil rechtdoor, en zet zijn auto stil in het gras. Later blijkt dat hij niet meer kon schakelen. Met nog 49 ronden te gaan gaat Kazuki Nakajima op het rechte stuk voorbij aan Sebastian Vettel. Na tien ronden race hebben de Ferrari's een verschil van bijna acht seconden op Kubica, de rondrijdt op plek drie.

Mark Webber en Nakajima zijn in ronde zeventien de eersten die een reguliere stop maken. Felipe Massa komt een ronde later binnen als leider in de wedstrijd. De Braziliaan komt achter Heikki Kovalainen weer de baan op. Nick Heidfeld komt in dezelfde ronde binnen, net als een aantal anderen. Weer een ronde later komt Kimi Räikkonen binnen. De wereldkampioen komt net voor Felipe Massa weer de baan op, waardoor hij een plekje wint.

Lewis Hamilton komt in ronde negentien binnen. De McLaren-rijder heeft echter geen probleemloze stop: de rechtervoorband wil er niet goed af. Ook het plaatsen van de nieuwe band gaat niet probleemloos, waardoor hij terugvalt tot voor Nick Heidfeld. Een ronde later komt Robert Kubica binnen als leider in de wedstrijd. Hij heeft een vrij lange stop en komt terug op plek drie, voor Fernando Alonso.

Met nog 34 ronden op de klok komen Alonso en Jenson Button binnen. Eerstgenoemde komt kort voor Barrichello de baan op, en valt door zijn stop acht plekken terug. Een ronde later komt David Coulthard binnen, die op dat moment rondrijdt op de vierde plaats. Hij komt terug op plaats dertien, en verliest dus negen plekken door zijn stop.

In ronde 29 heeft Takuma Sato last van een beetje onderstuur, waardoor hij een stuk door het grind rijdt. Een ronde later komt zijn landgenoot Nakajima binnen. Hij is nog maar net binnen als zijn teamgenoot Rosberg binnen komt, die moet wachten. Met nog 25 ronden op de klok spint Felipe Massa vanaf de tweede plaats van de baan als zijn achterkant uitbreekt, en belandt in het grind. Dit betekent het einde van zijn race.

Kimi Räikkönen is in ronde 38 de eerste coureur die zijn tweede reguliere stop maakt. Hierdoor komt Robert Kubica aan de leiding van de race, en valt de Fin terug tot plaats twee, op 5,7 seconden achter de Pool. Mark Webber valt door zijn stop terug van plaats zeven tot plek elf, achter Piquet. Een ronde later moet Sebastian Vettel opgeven door problemen met de hydrauliek.

Nick Heidfeld en Fernando Alonso komen binnen met nog vijftien ronden te gaan. Heidfeld valt terug van de vijfde naar de achtste plek, maar Alonso, die achter hem zit voor zijn stop, komt terug op de tiende plaats, achter Webber. Twee ronden later komt Robert Kubica vanaf de eerste plaats binnen. Hij komt terug op de baan op de derde plek achter Kovalainen, die nog een stop moet maken. Lewis Hamilton komt binnen vanaf de vierde plaats, en komt weer de baan op achter Jarno Trulli, op plek vijf. Kovalainen komt een ronde daarna binnen, en valt terug achter Kubica.

Met nog tien ronden op de klok krijgt Rubens Barrichello een drivethrough-penalty voor het overschrijden van de snelheidslimiet in de pitsstraat. Alonso loopt in de laatste ronden een tiende per ronde in, maar met nog vier ronden te gaan verliest hij een halve seconde, waardoor het gevecht voorbij is. Lewis Hamilton weer Jarno Trulli nog op een seconde te naderen, maar hij komt net een paar ronden tekort. Jenson Button schiet in de laatste ronde nog door, maar kan zijn weg vervolgen.

Uitslag

Pos.CoureurTeamTijdUitvalreden
1Kimi RäikkönenScuderia Ferrari1:31:18.555
2Robert KubicaBMW F1+ 19.570
3Heikki KovalainenMcLaren Mercedes+ 38.450
4Jarno TrulliToyota Racing+ 45.832
5Lewis HamiltonMcLaren Mercedes+ 46.548
6Nick HeidfeldBMW F1+ 49.833
7Mark WebberRed Bull Racing+ 1:08.130
8Fernando AlonsoRenault F1+ 1:10.041
9David CoulthardRed Bull Racing+ 1:16.220
10Jenson ButtonHonda Racing F1+ 1:26.214
11Nelson Piquet Jr.Renault F1+ 1:32.202
12Giancarlo FisichellaForce India+ 1 ronde
13Rubens BarrichelloHonda Racing F1+ 1 ronde
14Nico RosbergWilliams+ 1 ronde
15Anthony DavidsonSuper Aguri F1+ 1 ronde
16Takuma SatoSuper Aguri F1+ 2 ronden
17Kazuki NakajimaWilliams+ 2 ronden
-Sebastian VettelScuderia Toro Rossohydrauliek
-Felipe MassaScuderia Ferrarispin
-Adrian SutilForce Indiahydrauliek
-Timo GlockToyota Racinguitval
-Sebastien BourdaisScuderia Toro Rossospin