Terugblik zaterdaghoofdklasse speelronde 20

Michel (methodmich)
Wekelijks zal FOK! sport op de zondag na een speelronde in de zaterdaghoofdklasse terugblikken op de opmerkelijkste gebeurtenissen. Gisteren stond de twintigste speelronde op het programma.

In de Hoofdklasse A lijkt stilaan het doek te gaan vallen voor TOGR en SHO. De Oud-Beijerlanders speelden weliswaar gelijk tegen DOTO, maar schoten daar weinig mee op. Beide teams delen de laatste plaats met vijftien punten en hebben al acht punten achterstand op plaats twaalf, die veroordeelt tot het spelen van een promotie / degradatiewedstrijd. Voor een dergelijk zenuwslopend duel komen nog veel clubs in aanmerking. Het verschil tussen nummer twaalf Katwijk en nummer vier Capelle is immers maar zes punten. In de brede middenmoot deden Barendrecht (2-3 zege bij ASWH, beide teams maakten een eigen doelpunt), Noordwijk (0-2 winst bij Ter Leede) en Katwijk (4-2 zege op Excelsior Maassluis, na 0-2 achter te hebben gestaan) goede zaken. Bovenin blijft het spannend. FC Lisse, de koploper, liep bij Capelle tegen een nederlaag aan. Capelle ontpopt zich stilaan als reuzendoder, want vorige week wist de ploeg ook al dik bij Quick Boys te winnen. Tegen Lisse was één goal, uiteraard gescoord door Henk Roeland, genoeg voor de winst. Quick Boys profiteerde echter niet. Het speelde gelijk bij promovendus Zwaluwen '30 / Henver, dat in de extra tijd de gelijkmaker gescoord zag worden door Elzou Braafheid. Zowel Lisse als Quick Boys heeft nu 38 punten. Titelverdediger Rijnsburgse Boys is door een klinkende 5-0 overwinning op TOGR weer helemaal terug in de race, want de Uien staan nu derde op slechts één punt van de koplopers.

Topscorers

1. Michael van Dommelen (DOTO) 20
2. Roel de Vries (Zwaluwen '30 / Henver) 16
3. Martijn Gootjes (Rijnsburgse Boys) 15
4. Henk Roeland (Capelle) 12
5. Maarten Bak (Quick Boys) 10
Peter Freke (Rijnsburgse Boys) 10

In de Hoofdklasse B sloeg koploper Sparta Nijkerk de rechtstreekse aanval van concurrent Spakenburg af. Op de eigen Westmaat wist de nummer twee de koploper niet te verslaan. Sparta Nijkerk nam zelfs de leiding door een goal van Bas Mooij, waarna topscorer Ruben Wilson Spakenburg weer op gelijke hoogte bracht. Het verschil blijft nu twee punten in het voordeel van Sparta Nijkerk. Nummer drie Kozakken Boys liet de kans om naderbij te kruipen liggen. GVVV kwam met 0-2 winnen in Werkendam, zodat Kozakken Boys nu zes punten achterstand heeft op de nummer één. Onderin eindigde de degradatiekraker tussen Kloetinge en Nivo Sparta onbeslist. Robin de Pagter schoot de Zeeuwen naar 1-1, nadat Emiel van der Sanden promovendus Nivo Sparta op voorsprong had gebracht. Kloetinge blijft hekkensluiter met twaalf punten, Nivo Sparta heeft er veertien. Nunspeet, de nummer twaalf, hoopte wat afstand te nemen van de ploegen onder zich. Dat leek tegen Bennekom te lukken, maar zes minuten voor tijd hielp Mamoudou Kaba Bennekom alsnog aan een punt: 2-2. Nunspeet staat nu nog twee punten boven Nivo Sparta en twee punten achter op LRC Leerdam, dat de veilige elfde plaats in handen heeft.

Topscorers

1. Ruben Wilson (Spakenburg) 16
2. Sam Ysebaert (Hoek) 11
3. Jean Philip Becht (LRC Leerdam) 10
Imdat Solmaz (Kozakken Boys) 10
5. Sergio Cameron (AFC Ajax) 9
Rudy van Doorn (GVVV) 9
Thijs Houwing (Spakenburg) 9
Dennis van Meegdenburg (Bennekom) 9

De titelrace in de Hoofdklasse C is weer ontdaan van de grootste spanning. Nummer twee Be Quick '28, mede door een prima tweede periode weer dichtbij koploper HHC Hardenberg gekropen, kwam bij ONS Sneek niet tot scoren. De Friezen deden dat ook niet, zodat het 0-0 bleef. HHC Hardenberg, de titelverdediger, had veel moeite met Oranje Nassau, maar wist toch met 2-0 te winnen. HHC staat nu, met nog een inhaalduel te gaan, alweer zes punten los van Be Quick '28. SC Genemuiden klom door een 3-2 zege op hekkensluiter DOS Kampen naar de derde plaats, al deelt het die met Excelsior '31. De club uit Rijssen won eindelijk weer eens en deed dit direct dik: 1-4 bij Go Ahead Kampen. Onderin schoot ACV met de 0-0 tegen VVOG erg weinig op, terwijl PKC '83 van Flevo Boys verloor en de aansluiting met plek elf ziet afnemen. VVOG staat daar nu, met vijf punten meer dan de Groningers, die overigens wel nog een duel in moeten halen. Spektakel was er bij Staphorst - WHC, dat eindigde in 4-3. Twintig minuten voor tijd stonden de gasten uit Wezep nog met 1-3 voor, maar Staphorst toonde veerkracht en won alsnog.

Topscorers

1. Jurrian Zandbergen (Go Ahead Kampen) 19
2. Martijn Berger (HHC Hardenberg) 15
3. Martijn Jansen (SC Genemuiden) 11
Cuneyt Karakaya (PKC '83) 11
5. Yves Heskamp (Be Quick '28) 10

In de eerste klasse is de tweede kampioen en daarmee de tweede promovendus bekend. In 1A mocht Volendam de titel vieren zonder te spelen. De laatst overgebleven concurrent Montfoort speelde gelijk in het inhaalduel bij Zuidvogels. Volendam keert na drie seizoenen afwezigheid dus weer terug in de hoofdklasse.