Hoogste score ooit voor Van Gelder

Stefan (sportfreak)
Turner Yuri van Gelder heeft in Doha op overtuigende wijze de wereldbekerwedstrijd op het onderdeel ringen gewonnen.

Van Gelder won de wedstrijd met zijn hoogste score ooit. De turner kwam uit op een score van 16,650 en bleef daarmee zijn naaste belager Herodotos Georgalas ruim voor. Die eindigde met een score van 16,250 als tweede. De Rus Aleksandr Balandin werd derde met 16,120. Het was de achttiende wereldbekerzege voor Van Gelder, die vorig jaar bij de wereldkampioenschappen plaatsing voor de Olympische Spelen misliep. Daarvoor had Van Gelder wereldkampioen moeten worden. Hij eindigde toen als tweede. Zijn score toen, 16,625, was op dat moment zijn hoogste ooit.

De enige kans voor Van Gelder op de Olympische Spelen is een wildcard. Het internationaal olympisch comité zou eigenlijk voor 1 februari laten weten wie de laatste wildcard krijgt voor de Spelen, maar die beslissing is uitgesteld. De Sloveense rekstokspecialist Aljaz Pegan lijkt de voornaamste concurrent voor Van Gelder.

"Het voelt natuurlijk lekker om in je eerste wedstrijd meteen een persoonlijk record neer te zetten. Het is precies dezelfde oefening als bij het WK in Stuttgart, alleen ging-ie dit keer voor mijn gevoel nog net wat stabieler. De landing stond in ieder geval als een huis," aldus Van Gelder.

Van Gelder richt zich vooral op het EK, begin mei in Lausanne. Daarvoor komt hij nog in actie tijdens de EK-kwalificatiewedstrijden in Nederland en bij wereldbekerwedstrijden in Cottbus en Maribor. "Ik probeer zo veel mogelijk te doen. Punten verdienen voor de wereldranglijst en me bewijzen voor die ene wildcard."