Hard oordeel over Ajax door commissie

Stefan (sportfreak)
De commissie Coronel, die de afgelopen maanden onderzoek deed naar beleid van Ajax, heeft zware kritiek op de club. Dat blijkt uit een uitgelekt conceptrapport, dat in handen is van Voetbal International.

Vooral op het technische beleid van de club is veel kritiek, waarbij ook technisch directeur Martin van Geel het moet ontgelden. Ook is er de afgelopen jaren een slecht transferbeleid gevoerd.

Spelers zijn aangetrokken 'zonder scoutingrapport gezien hun in het verleden opgebouwde status (een grote internationale carrière) en algemene bekendheid van hun kwaliteiten bij de technisch directeur en/of trainer'. 'In toenemende mate' zijn spelers van buiten gehaald voor de breedte of omdat ze goedkoop waren. 'Dit in plaats van spelers die Ajax aantoonbaar op een hoger plan konden brengen.' In de verhouding tussen de technisch directeur en trainer ligt het zwaartepunt te veel bij de tweede. 'De technisch directeur heeft in de praktijk niet het laatste woord.'

De commissie onder leiding van erelid Uri Coronel zet ook vraagtekens bij het scoutingapparaat. Ook dat wordt Van Geel aangerekend. 'De technisch directeur heeft nagelaten in te grijpen in de manieren waarop de scouting werkte, ook al waren er signalen dat dit nodig was.'

Een van de aanbevelingen van de commissie is het afschaffen van de functie technisch adviseur. Sinds het opstappen van Piet Keizer staat die functie open.