WB-zeges voor Ligthart, Kanis en Vos

Stefan (sportfreak)
De eerste dag van de wereldbekerwedstrijden baanwielrennen in Kopenhagen zijn voor Nederland succesvol verlopen. Er waren zeges voor Willy Kanis, Marianne Vos en Pim Ligthart.

Kanis was de sterkste op de individuele sprint. In de finale klopte ze de Britse Victoria Pedleton in twee races. Dankzij haar zege greep Kanis ook de eindzege in de wereldbeker. Daarin bleef ze Natalia Tzilinskaya (WRu) en Clara Sanches (Fra) voor.

Pim Ligthart won de puntenkoers met twee ronden voorsprong. De nummers twee tot en met twaalf hadden slechts één ronde voorsprong. Peter Schep eindigde als laatste. Hij had last van zijn schouder na een valpartij vanmiddag. Wel slaagde hij erin op enkele cruciale momenten tempo te maken voor Ligthart.

Marianne Vos greep het goud op de scratch. Jarmila Machacova (Tsj) en Anastasiay Tsjulkova (Rus) eindigden respectievelijk als tweede en derde. In het wereldbekerklassement eindigde Vos als tweede. De eindzege ging naar Yumari Gonzalez Valdivieso. De Cubaanse, die niet aanwezig was in Kopenhagen, kon voor de wedstrijd al niet meer worden ingehaald.

De teamsprinters Theo Bos, Teun Mulder en Tim Veldt eindigden als tweede. Eerder vandaag verzekerden zij zich wel van deelname aan de Olympische Spelen.