Van Gaal zoekt naar oplossingen

Sjors (Sj0rSz)
Louis van Gaal, trainer van AZ, heeft een maffe week achter de rug. Afgelopen zondag wilden een schare supporters dat de trainer, na het verlies tegen NEC (5-2), op zou stappen. Gisteren ontving de oefenmeester van een aantal andere fans een taart ter ondersteuning.

Voor Van Gaal zorgen deze twee situaties niet voor verwarring. "Dit is niet mijn moeilijkste periode als trainer. Ik heb dit allemaal al eens meegemaakt," aldus de oefenmeester. "Natuurlijk is het niet leuk als supporters zondag bij terugkeer in Alkmaar om je vertrek staan te schreeuwen. De trainer krijgt altijd de schuld als het slecht gaat. Ik vind het ook leuker om steun te krijgen voor wat je doet."

Vooralsnog wist AZ na de winterstop alleen van De Graafschap te winnen. De laatste zes wedstrijden leverden slechts één schamel punt op. "Het gaat erom dat je oplossingen zoekt voor je spelersgroep," vervolgde Van Gaal. "In dit soort periodes kost dat voor een trainer veel energie. Je houdt gesprekken met spelers en evalueert. Soms doe je het ook anders. Met De Zeeuw heb ik deze week bijvoorbeeld helemaal niet apart gesproken."

De Zeeuw kent momenteel een slechte periode. Tijdens het duel met NEC werd de middenvelder vroegtijdig gewisseld. De kans is groot dat de speler tegen FC Groningen niet in actie komt. Vrijdag meldde hij zich namelijk ziek en de verwachting is dat de voetballer niet op tijd hersteld zal zijn.

Na het duel tegen FC Groningen neemt AZ het nog op tegen FC Twente, Roda JC, Feyenoord en FC Utrecht. Van Gaal denkt dat zijn ploeg in het Euroborg-stadion een goede kans maakt. "Groningen is een goed georganiseerde ploeg met vaste patronen. Ook zijn ze mentaal sterk. In de winterstop zijn ze met Erik Nevland en Rasmus Lindgren wel twee bepalende spelers kwijtgeraakt. Dat zie je ook aan de resultaten van de laatste weken. Voor Groningen is het duel met AZ een graadmeter."