Terugblik zaterdaghoofdklasse speelronde 16

Michel (methodmich)
Wekelijks zal FOK! sport op de zondag na een speelronde in de zaterdaghoofdklasse terugblikken op de opmerkelijkste gebeurtenissen. Gisteren stond de zestiende speelronde op het programma.

In de Hoofdklasse A is Quick Boys de zwakke start compleet te boven. De ploeg kreeg de koppositie in de schoot geworpen doordat de KNVB FC Lisse drie punten afhandig maakte. De Katwijkers verdedigden die positie met verve. In de lastige uitbeurt bij DOTO werd met 3-5 gewonnen, waardoor men ook nog de tweede periodetitel in de wacht sleepte. Maarten Bak scoorde twee keer voor Quick Boys, dat het toch lastig had met een geruime tijd met tien man spelend DOTO. Michael van Dommelen maakte maar weer eens een hattrick, maar het hielp zijn ploeg niet. Wel is hij nu afgetekend topscorer van de zaterdaghoofdklasse. FC Lisse volgt op één punt, doordat het de bollenderby bij Noordwijk met 1-3 won. Glynor Plet schoot twee keer raak voor Lisse. Titelhouder Rijnsburgse Boys blijft derde, maar zag de achterstand op de koploper toenemen tot vier punten. De Uien waren bij ASWH na rust de betere, maar omdat de Ambachters dit voor rust waren was de 1-1 een logische eindstand. Onderin deed SHO goede zaken door Barendrecht met 3-1 te kloppen. Promovendus Barendrecht ziet hierdoor de degradatiestreep naderen, ook al omdat Excelsior Maassluis knap bij Ter Leede won. In Sassenheim klopte Excelsior de verrassing van de eerste competitiehelft met 1-2.

Topscorers

1. Michael van Dommelen (DOTO) 19
2. Roel de Vries (Zwaluwen '30 / Henver) 14
3. Martijn Gootjes (Rijnsburgse Boys) 11
4. Maarten Bak (Quick Boys) 9
Henk Roeland (Capelle) 9

In de Hoofdklasse B morste koploper Sparta Nijkerk dure punten. De uitwedstrijd bij LRC Leerdam eindigde zoals die begon en daardoor konden de achtervolgers inlopen. Spakenburg deed dubbel goede zaken in Werkendam. Bij Kozakken Boys werd in een rechtstreeks duel om de tweede periode vrij eenvoudig met 0-3 gewonnen. Spakenburg heeft nu nog maar drie punten achterstand op Sparta Nijkerk en kan volgende week de tweede periodetitel grijpen. IJsselmeervogels won ook en wel met 4-0 van AFC Ajax. Kwong-Wah Steinraht maakte twee goals voor de zaterdagkampioen, die nu op zes punten van de nummer één staat. Bennekom klom steviger de middenmoot in door een overwinning in de streekderby bij DOVO. In de laatste vijf minuten boog Bennekom een 1-0 achterstand om. Ook bij de degradatiekraker tussen Nunspeet en Nivo Sparta zat het venijn in de staart. De club uit Zaltbommel kwam op 0-2, maar in de tweede minuut van de extra tijd maakte Frank van Twillert gelijk. Nunspeet blijft hierdoor boven Nivo Sparta staan in de stand.

Topscorers

1. Jean Philip Becht (LRC Leerdam) 10
Ruben Wilson (Spakenburg) 10
3. Dennis van Meegdenburg (Bennekom) 9
Imdat Solmaz (Kozakken Boys) 9
5. Rudy van Doorn (GVVV) 8
Thijs Houwing (Spakenburg) 8
Sam Ysebaert (Hoek) 8

Tot slot de Hoofdklasse C. Daar stond de topper tussen HHC Hardenberg en Be Quick '28 op het programma. Winst had betekend dat titelhouder HHC zo goed als zeker weer kampioen zou worden, maar de ploeg verloor. Wel was de 0-1 omstreden, omdat Edwin Starke in de slotminuut van de scheidsrechter tot drie keer toe een vrije trap opnieuw mocht nemen en toen scoorde. HHC drong nog aan, waarna Yves Heskamp in blessuretijd via een counter de 0-2 maakte. Het gat tussen beide teams is nu nog vier punten. Derde staat Excelsior '31, dat al zestien punten achterstand heeft. Deze ploeg won de eerste zeven duels op rij, maar pakte vervolgens nauwelijks nog punten. Ook bij SC Genemuiden werd verloren. Het kan onderin dan ook nog alle kanten op. Het roemruchte ACV blijft laatste door een gelijkspel tegen Go Ahead Kampen, terwijl ONS Sneek wat lucht kreeg door een zege op Flevo Boys. Promovendus Staphorst won met 4-1 van collega-promovendus PKC '83 en staat nu zesde. Met slechts twaalf punten verschil tussen nummer drie en nummer laatst is het echter wekelijks stuivertje wisselen.

Topscorers

1. Jurrian Zandbergen (Go Ahead Kampen) 15
2. Martijn Berger (HHC Hardenberg) 13
3. Yves Heskamp (Be Quick '28) 9
Kenny Kroeze (HHC Hardenberg) 9
John Stegeman (WHC) 9