Carlsen blijft koploper tijdens Corus-toernooi

Niels (DerMeister)
Na de zevende ronde van het Corus-schaaktoernooi in Wijk aan Zee mag Magnus Carlsen zich nog steeds alleen koploper noemen. In een uiterst zware partij wist de 17-jarige Noor toch nog een remise uit het vuur te slepen. Zijn naaste concurrenten wisten niet te winnen. Ook onze landgenoot Loek van Wely won niet en speelde remise.

Carlsen trof in de zevende ronde de oud-wereldkampioen Veselin Topalov. De Bulgaar heeft sinds zijn rustdag twee overwinningen geboekt, dus Carlsen was vooraf al gewaarschuwd. Na twintig zetten stond Topalov er al stukken beter voor dan Carlsen. "Ik stond inderdaad slechter en werd snel in het defensief gedrongen", aldus de Noor na afloop. "Maar verdedigen ging me lang niet slecht af. Het leek op een goed moment zelfs dat Topalov te ver zou gaan. Hij hield zich echter in en vond een veilige manier om puntendeling zeker te stellen."

De andere oud-wereldkampioen Vladimir Kramnik, die na de zesde ronde op een half punt tweede stond van Carlsen, trad aan tegen Vassili Ivantsjoek. Ivantsjoek zag al zijn eerdere partijen in remise eindigen en dit was vandaag ook weer het geval. Door dit resultaat blijft Kramnik tweede in het klassement.

De andere schaker die op een half punt stond van Carlsen was Teymour Radjabov. Hij speelde zaterdag tegen de Armenier Levon Aronian. De partij was alles behalve vreedzaam. Radjabov had pas nog in een interview verklaart dat "Armeniers de vijand" waren en dat hij "hen allemaal haatte".
"Ik was bijzonder gemotiveerd vandaag", aldus Aronian, die het duel wist te winnen en daardoor naar de gedeelde tweede plek steeg. Op de vraag van de reporters waarom hij dat was, antwoordde hij gepast: "Dat ligt toch voor de hand, Radjabov had meer punten dan ik."

Regerend wereldkampioen Viswanathan Anand heeft zijn eerste overwinning van het toernooi binnen. Met zwart wist hij de Hongaarse Judit Polgar te verslaan. Ivan Sokolov reageerde na afloop op de overwinning van Anand: "Ondanks zijn vormcrisis speelde Vishy vandaag een heel goede partij. Begrijp me goed. Polgar stond een groot deel van het treffen beter, maar door de dynamische mogelijkheden uit te buiten maakte Anand het haar erg lastig, uiteindelijk met succes."

Loek van Wely trad in de zevende ronde met zwart aan tegen rode lantaarndrager Pavel Eljanov. Van Wely had zijn dag niet en had geluk dat Eljanov op de beslissende momenten niet toesloeg. Een remise was het eindresultaat. "Slecht gespeeld", was het eindoordeel van de Nederlander. "Wit kreeg groot voordeel, maar in tijdnood liet hij de doorbraak toe en daarna was het weer ok." Van Wely vervolgde: "In het vervolg deed Eljanov nog meer stoms, waarna het er behoorlijk slecht voor hem uit begon te zien. Ik kreeg een zeer gunstig toreneindspel te spelen. Jammer genoeg miste ik met 52 ..Kf7 een subtiliteit. Na 52 ..Kf8 had ik een tempo meer en kans op winst gehad. Nu werd het onvermijdelijk remise."