Schaaklegende Fischer overleden

Stefan (sportfreak)
In Reykjavik is voormalig wereldkampioen schaken Bobby Fischer overleden. Fischer, die al lange tijd ziek was, is 64 jaar geworden.

Fischer werd op 9 maart 1943 geboren in Chicago. Hij werd op zesjarige leeftijd lid van een club en was op zijn veertiende al nationaal kampioen. In 1972 won hij in Reykjavik de WK tweekamp tegen Boris Spasski. Een wedstrijd die de geschiedenis in ging als de ‘Match van de Eeuw’. Een wedstrijd tegen Anatoli Karpov ging door de hoge eisen van Fischer niet door. Karpov kreeg daarop de FIDE-titel toegewezen.

Daarna leidde Fischer een teruggetrokken leven en haalde alleen het nieuws door anti-Amerikaanse en antisemitische uitspraken. In 1992 speelde hij in Joegoslavië een revanchematch tegen Spasski, ondank VN-sancties tegen het land. Hij bleef vervolgens twaalf jaar uit handen van Amerika. Pas in 2004 werd hij in Tokyo aangehouden met een vals paspoort. Hij kreeg vervolgens de IJslandse nationaliteit en werd aan dat land uitgeleverd.

Garri Kasparov is lovend over Fischer: "Ongeacht zijn relatief korte carrière en zijn omstreden persoonlijkheid heeft Fischer een geweldige erfenis voor de schaaksport nagelaten". FIDE-president Kirzan Iljoemzjinov betitelt Fischers prestaties zelfs als "belangwekkend voor de hele mensheid". Hij noemde de overleden schaker in één adem met de wetenschappers Isaac Newton en Albert Einstein en met de eerste mens in de ruimte, Joeri Gagarin.