PDM-arts erkent fout zeventien jaar later

Stefan (sportfreak)
Zeventien jaar nadat de wielerploeg PDM massaal de Tour moest verlaten heeft ploegarts Wim Sanders toegegeven dat hij een fout heeft gemaakt.

De ploegleiding gaf destijds bedorven broodjes kip als oorzaak op. Later bleek het besmette, maar niet verboden, voedingssupplement intralipid de oorzaak. Sanders geeft donderdag in het tv-programma Andere Tijden toe dat hij fout gehandeld heeft tijdens de Tour de France van 1991. Hierdoor moesten alle renners, waaronder kopman Erik Breukink, ziek de Ronde verlaten. Sanders prikte een flesje met een voedingssupplement negen keer aan en erkent dat hij daardoor mogelijk een bacteriële infectie heeft veroorzaakt.

"Ik had er nog nooit van gehoord. We probeerden van alles uit omdat het team boven het maaiveld wilde uitsteken. Maar ik had het nooit moeten meenemen." Ondanks dat Sanders zijn fout toegeeft, heeft hij er geen nacht minder om geslapen: "Als je veel doet, gaat er wel eens wat fout. Het is gebeurd. Ik verwijt het mezelf wel en de renners mogen het me ook verwijten. Ik besef ook dat ik Erik Breukink een Tour-winst door zijn neus heb geboord."