Sporthistorie: Al eerder aanslagen in Dakar-rally

Maurice (Maurisico)
Parijs-Dakar werd dit jaar afgelast vanwege terreurdreiging vooraf. Uit de geschiedenis van de Rally blijkt echter wel dat dreiging tijdens de Rally nimmer voor een afgelasting zorgde. Hooguit werd er een etappe geneutraliseerd.

In 1998 wordt niemand minder dan Koen Wauters onder vuur genomen. De zanger van Clouseau wordt onder schot genomen door een groep onbekende bandieten. Diverse kogelgaten in zijn Toyota getuigen van een aanslag op Wauters en zijn bijrijder Jurgen Damen.

Vijf kilometer voor de finish in het bivak in Taoudenni hoorde Wauters een harde knal tegen zijn Toyota. "Ik dacht eerst aan opspattende stenen. Maar Jurgen schreeuwde: 'ze schieten, gas geven, gassen!' Hij riep dat zo overtuigend dat ik wist dat het geen geintje was."

"Daarna hoorde ik zelf ook het ratatatata van een mitrailleur. Blindelings ben ik toen rechtuit gebold en zo hard weggereden dat ik zelf niet gevoeld heb dat onze band lek geschoten was, zo bleek later toen we in het kamp aankwamen", aldus Wauters, die pas nadien besefte aan welke ramp zij waren ontsnapt.

"Als je de gaten in onze wagen ziet dan zijn dat kogels geweest waarmee ze je tien keer kapot konden knallen. Ze hebben duidelijk op de banden en de motor gericht. Het is gelukkig voor ons goed afgelopen, maar het leek wel een scène uit de film 'Mad Max'."

De aanslagen in het noorden van Mali stonden in 1998 niet op zichzelf. Waar de Belgische zanger kon ontsnappen en veilig het bivak bereikte, werd een Tsjechische Tatra-vrachtwagen in diezelfde nacht door een groep van acht à tien gangsters tot stilstand gebracht.

Uitgerust met Kalasjnikovs en zelfs een bazooka eisten de rovers de truck en alle eigendommen van de bemanning op. "Het was een angstige ervaring als een geweer op je gericht wordt, maar het werd ons al snel duidelijk dat we niet voor ons leven hoefden te vrezen. Het ging de boeven alleen om onze vrachtwagen", vertelde navigator Jaroslav Lamac, die evenals zijn teamgenoten Koreny en Kahanek uiteindelijk een lift kreeg en lijkbleek van de schrik in Taoudenni werd afgezet. Als gevolg van de incidenten besloot Hubert Auriol de daaropvolgende etappe van zaterdag om veiligheidsredenen te neutraliseren.

Erger liep het af met een Franse deelnemer in 1991. Die werd ook al in Mali het slachtoffer werd van een aanslag. De Fransman Charles Cabanes, een 34-jarige vrachtwagenchauffeur van het begeleidingsteam van Citroën, werd dodelijk geraakt door een schot en overleed ter plekke.

In Mali leverden de Touaregs, een nomadenstam, toen strijd met de regering van Mali. De regering en nomaden hadden kort voor de start van de rally een overeenkomst gesloten. Vandaar dat de organisatie de route niet had omgeleid. Na het overlijden van de Fransman werd de race stilgelegd. De volgende dag werd er echter gewoon weer gestart.