Mindervalide atleet niet welkom op Spelen

Maurice (Maurisico)
De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is niet welkom bij de Olympische Spelen in Peking of wereldkampioenschappen. Dat heeft de internationale atletiekunie IAAF maandag besloten.

Pistorius is geen "normale" atleet. Hij mist beide onderbenen en loopt met behulp van twee carbon prothesen. De prothesen lijken op de achterpoten van kat-achtigen. De 21-jarige Zuid-Afrikaan is daarom een bijzondere verschijning op de baan.

Pistorius won olympisch goud bij de Paralympics van 2004. Volgens de IAAF overtreedt hij regel 114.2 van het reglement van de atletiekunie die het gebruik van hulpmiddelen verbiedt.

De prothesen zijn bijzonder ingenieus bedacht. Bij tests werden de inspanningen van Pistorius vergeleken met die van vijf valide atleten van hetzelfde niveau op de 400 meter.

Daaruit bleek dat Pistorius dezelfde snelheid haalde met een 25 procent lager energieverbruik. Volgens de IAAF heeft hij daardoor voordeel ten opzichte van valide atleten.

Pistorius, ook wel 'Blade Runner' genoemd, nam afgelopen jaar al deel aan een wedstrijd voor de Golden League in Rome. Zijn droom was deel te nemen aan de Spelen in China, wellicht als lid van de Zuid-Afrikaanse 4x400 meter estafetteploeg.

Pistorius gaat in beroep. "Ik beschouw het als mijn verantwoordelijkheid, voor andere mindervalide atleten, om bij mijn standpunt te blijven", reageerde hij. "Ik ga daarom in beroep."