Toppers stellen teleur tijdens Corus-toernooi

Niels (DerMeister)
In Wijk aan Zee was dit weekend de start van het Corus-toernooi, een sterk bezet schaaktoernooi waar dit jaar onder anderen de Indische wereldkampioen Viswanathan Anand, de oud-wereldkampioenen Vladimir Kramnik en Velesin Topalov, en onze landgenoot Loek van Wely aan deelnemen.

Anand begon niet goed aan het toernooi. In zijn eerste twee wedstrijden behaalde hij slechts een half puntje. Zaterdag verloor hij onnodig van Teymour Radjabov en zondag kwam hij niet verder dan een remise tegen Sjachriar Mamedjarov.

Ook Topalov heeft nog maar een half puntje bij elkaar kunnen sprokkelen in de eerste twee rondes. Zaterdag verloor de Bulgaar van Aronian en zondag behaalde hij met wit een remise tegen de sterk verdedigende Vassili Ivantsjoek.

Vladimir Kramnik begon evenmin goed aan het toernooi. Na twee rondes zijn twee remises het resultaat. Zaterdag wist onze landgenoot Loek van Wely de Rus van de winst af te houden en zondag herhaalde Radjabov dit.

Van Wely moet ook nog wachten op zijn eerste winstpartij. Zaterdag wist hij een knappe remise te behalen tegen Kramnik. Zondag was Judith Polgar de tegenstander van de Nederlander. Van Wely kreeg met wit erg veel winstkansen opgelegd, maar wist deze echter niet te benutten. Dit moest hij bekopen met een puntendeling.

Door deze resultaten staan niet de nummers een, twee en drie van de wereldranglijst bovenaan het klassement van het Corus-toernooi, maar wordt deze lijst aangevoerd door de Armenier Levon Aronian, tiende op de FIDE-lijst, en de 17-jarige Noor Magnus Carlsen. Deze twee schakers kwamen allebei tot twee winstpartijen. Aronian wist dus zaterdag Topalov te verslaan en zondag was de Israelische Boris Gelfand geen partij. Carlsen behaalde zijn overwinningen tegen Sjachriar Mamedjarov en Pavel Eljanov.