Chili wil Dakar rally wel toelaten

Maurice (Maurisico)
De Dakar rally kan wellicht tóch doorgaan. Maar in plaats van de Afrikaanse steppen zullen de Chileense bergen dan bedwongen moeten worden.

Het nationale bureau van toerisme en het Ministerie van Sport van Chili doen binnenkort een officieel voorstel aan het de organisatie van de Dakar rally, het Franse ASO.

Chili heeft naar eigen zeggen de ideale omstandigheden voor een monsterrally. Het land is veilig, heeft de juiste infrastructuur en voldoende woeste gebieden. "Maar het is aan de ASO om een besluit te nemen", aldus directeur Oscar Santelices van het toerismebureau.

De rallyrijders zijn niet alleen welkom in Chili. Ook in het oosten van de wereld ziet men de rallyrijders graag deelnemen aan een wedstrijd.

De Fransman René Metge komt een dezer dagen langs bij Nederlandse teams om de Trans Oriëntale aan te prijzen. Die rally begint op 12 juni in Sint Petersburg en eindigt via de toendra's van Rusland, Kazachstan en China na 10.000 kilometer op 28 juni in Peking.

Ook het MAN-team met kopman Hans Stacey is benaderd door Metge. "We hebben deelname in overweging", bevestigt teammanager Fred van Putten. "Eerst wil ik van de organisatie weten wat we kunnen verwachten. De Trans Oriëntale is gewend aan een kleiner deelnemersveld dan Dakar, dus ben ik benieuwd of zij een grote toeloop van deelnemers logistiek ook aankunnen."

De organisatie van de Dakar rally heeft inmiddels ook beloofd het inschrijfgeld van de geschrapte wedstrijd terug te storten. De verliespost voor de Dakar rally bedraagt naar schatting minstens 40 miljoen euro.