Jaaroverzicht 2007: De Giro en de Vuelta

Sjors (Sj0rSz)
Net als alle andere jaren werden ook in 2007 de Giro d'Italia en de Vuelta a España verreden. Om het geheugen nog eens op te frissen kijken we terug op deze twee wielerronden. De Tour de France is hier terug te vinden.

Giro d'Italia 2007

Aan de Giro d'Italia zouden dit jaar vijf Nederlanders deelnemen, namelijk Max van Heeswijk, Leon van Bon en Koos Moerenhout (Rabobank), Addy Engels (Quick-Step) en Matieu Heijboer (Cofidis). Op 12 mei werd de eerste etappe, een ploegentijdrit, afgewerkt. Deze was uiteindelijk een prooi voor de formatie van Liquigas. De daaropvolgende etappes waren een aangelegenheid voor sprinters. Dit bleek wel toen Robbie McEwen en Alessandro Petacchi respectievelijk de tweede en derde etappe wisten te winnen. Kort daarna viel de eerste Rabobank-renner uit, namelijk Graeme Brown.

De vierde rit was tevens de eerste in de bergen. Danilo di Luca ging er uiteindelijk met de dagzege vandoor. De daaropvolgende ritten werden gewonnen door Robert Förster en Luis Felipe Laverde. Voor aanvang van de etappe die Laverde uiteindelijk zou winnen, stapte Van Bon niet meer op zijn fiets en was hiermee de eerste Nederlandse uitvaller. De zevende etappe deed Petacchi weer van zich spreken en greep zijn tweede zege tijdens de Giro. Een dag later zorgde Kurt-Asle Arvesen voor een verrassing door de eindsprint van Paolo Bettini te winnen.

De negende etappe van de Giro werd door Danilo Napolitano gewonnen. Het was voor de Italiaan, die in de eindsprint McEwen en Petacchi te slim af was, de eerste keer dat hij een ritzege boekte. Leonardo Piepoli schreef een dag later de tiende rit op zijn naam, waarna Petacchi een dag later zijn derde ritzege van deze Ronde pakte. In de hierop volgende etappe wist Di Luca wederom te winnen en pakte bovendien de leiderstrui.

De eerste individuele tijdrit van de Giro werd verrassend gewonnen door Marzio Bruseghin. Hij bleef Piepoli en Di Luca voor in het dagklassement. De veertiende rit was spectaculair. Een aantal ploegen werkten namelijk samen, waardoor Di Luca enigszins in het nauw kwam, maar de schade bleek achteraf mee te vallen. Stefano Garzelli kwam uiteindelijk als winnaar over de meet. De dag erna werd de koninginnerit verreden. Riccardo Ricco bleek de beste benen te hebben en reed als eerste over de finish. De dagen erna sloegen opnieuw Garzelli en Gilberto Simoni hun slag. In de achttiende etappe wist Petacchi zijn vierde dagzege in de wacht te slepen. Iban Mayo wist de laatste reguliere rit, voor de tijdrit die door Savoldelli werd gewonnen, te winnen. Di Luca wist de roze leiderstrui, die in de laatste etappe niet meer in gevaar kwam, uiteindelijk over de finish te brengen en won hiermee de Giro d'Italia van 2007.

Vuelta a España 2007

Voor aanvang van de Vuelta a España werden alle 189 deelnemers op doping gecontroleerd. Hieruit bleek dat niemand zich schuldig had gemaakt aan het gebruik van verboden middelen, waardoor alle renners mochten starten. Daniele Bennati mocht zich de eerste dagwinnaar van de Spaanse wielerronde noemen. Daarna wonnen Oscar Freire en Paolo Bettini elk nog een rit, voordat de eerste bergrit werd verreden. Voor aanvang hiervan maakte T-Mobile bekend dat ze Lorenzo Bernucci uit de koers hadden genomen. De Italiaan testte op 15 augustus namelijk positief.

De eerste bergrit van de Vuelta was een prooi voor Vladimir Jefimkin. De twee dagen die hierop volgden stonden in het teken van Freire. De renner van Rabobank wist namelijk vijfde en zesde rit op zijn naam te schrijven. Hierna wisselde de gouden leiderstrui binnen twee dagen twee keer. Eerst kreeg Stijn Devolder hem om zijn schouders. Daarna was het de beurt aan Dennis Menchov. De Rus kreeg met het felbegeerde tricot om zijn schouders en deelde een dag later een flinke tik uit aan de concurrentie. In de hierop volgende dagen deed Alessandro Petacchi van zich spreken. De Italiaan schreef de elfde en twaalfde rit op zijn naam. Inmiddels waren er al een aantal renners afgestapt, waaronder Tom Boonen en Davide Rebellin.

In het vervolg van de Vuelta wisten Andreas Klier, Jason McCartney en Samuel Sánchez een dagzege te pakken. Tijdens de tweede rustdag van de wielerronde door het Spaanse land maakte Damiano Cunego bekend niet meer op te stappen. Rit zestien was een prooi voor de Colombiaan Leonardo Duque. Daags na deze etappe boekte Bennati zijn tweede etappezege. De Italiaan was namelijk de sterkste in de massasprint. In de achttiende etappe pakte Luis Perez Rodriguez de winst door alleen over de eindstreep te rijden. In de laatste etappes, die beiden door Samuel Sánchez werden gewonnen, kwam Menchov niet meer in de problemen en bracht de gouden leiderstrui naar Madrid.