Jaaroverzicht 2007: Het WK van Bettini

Sjors (Sj0rSz)
Voorafgaand aan het wereldkampioenschap wielrennen in Stuttgart ontstond er een heuse soap omtrent Paolo Bettini. Hieronder is nog eens na te lezen hoe het in september allemaal ging.

Eind september werd in het Duitse Stuttgart het WK wielrennen georganiseerd. Voorafgaand aan dit evenement was er ophef rondom Paolo Bettini. In eerste instantie was het de bedoeling dat de renner als kopman van de Italiaanse selectie zou fungeren. Later bleek echter dat de Italiaan geen handtekening onder de verklaring van de internationale wielrenunie (UCI) had gezet. Diezelfde bond moest nu bepalen of de renner in de Duitse stad mocht starten.

De UCI kon echter niet hardmaken dat er geen sancties waren om Bettini te weren. Hierop besloot de organisatie van het WK een rechtszaak tegen de Italiaan aan te spannen. De rechter bepaalde uiteindelijk dat de renner alsnog aan de start mocht verschijnen. Kort na het vonnis van de rechter liet Bettini weten de Duitse stad aan te klagen. De Italiaan vond namelijk dat zijn imago schade was toegebracht door de organisatie van het WK, de stad Stuttgart en de Duitse zender ZDF.

Uiteindelijk nam Bettini op 30 september revanche door de wedstrijd en de daarbij behorende wereldtitel in de wacht te slepen. De Italiaan ging er op elf kilometer van de meet vandoor en kreeg Schleck en Schumacher mee. Kort daarna sloten ook Kobobnev en Evans zich bij het trio aan. In de slotfase zette Kobobnev de sprint in, maar Bettini wist de Rus voorbij te rijden en reed als eerste over de finish.