Jaaroverzicht 2007: Federer en Henin winnen

JJdJ1984
Afgelopen jaar is er als in zoveel sporten ontzettend veel gebeurd. Hieronder een overzicht wat er in het vrouwen- en mannentennis zoal de revue wist te passeren.

Vrouwentennis
2007 mag in het vrouwentennis wel het jaar worden genoemd van Justine Henin. De Belgische toptennisster wist dit jaar maar liefst tien toernooien op haar naam te schrijven waaronder twee grand slams. De andere twee grands slams werden op naam geschreven van één van de zusjes Williams.

Nederlands hoop in bange dagen Michaëlla Krajicek brak dit jaar echt door. Krajicek wist dit jaar onder andere Nicole Vaidisova en Anna Chakvetadze te verslaan. Na dit tennisseizoen staat ze in de subtop van de wereldranglijst op de 34ste plaats.

Een aantal vrouwelijke wereldtoppers stopte met tennissen. Na een korte maar succesvolle carrière beëindigde Kim Clijsters op 3 mei haar tennisloopbaan. Martina Hingis stopte ook met tennissen de Zwitserse besloot haar carrière te beëindigen na een positieve plas.

Het allereerste grandslamtoernooi was de Australian Open. De finale ging tussen de Amerikaanse Serena Williams en de Russische Maria Sharapova. Williams was de sterkste en won in twee sets met 6-1 en 6-2. De Nederlandse inbreng in het toernooi was vrij klein. Michaëlla Krajicek wist haar eerste ronde partij tegen de Luxemburgse Anne Kremer niet te winnn. Kim Clijsters speelde uiteindelijk haar laatste grand slam in Australië. Clijsters kwam niet verder dan de halve finale en verloor daar van Maria Sharapova.

Zonder ook maar enig setverlies wist Justine Henin de Open Franse kampioenschappen op haar naam te schrijven. De Belgische wist in het toernooi toppers als Serena Williams, Jelena Jankovic en in de finale Ana Ivanovic te verslaan. Krajicek wist ook een lange tijd actief te blijven in Parijs. De Nederlandse verloor uiteindelijk in de derde ronde van Serena Williams.

Won Serena in Melbourne, in Engeland ging de overwinning naar Venus. In de finale van Wimbledon won de Amerikaanse van de Française Marion Bartoli met 6-4 en 6-1. Michaëlla Krajicek wist in Engeland opnieuw aardig mee te doen. Na een verrassende overwinning in de eerste ronde op Anna Chakvetadze, moest ze uiteindelijk in de kwartfinale haar koffers pakken tegen de latere finaliste Marion Bartoli.

Het laatste grandslamtoernooi werd opnieuw gewonnen door de Belgische Henin. In de laatste grand slam van dit jaar versloeg ze Kuznetsova in de finale. Michaëlla Krajicek kwam niet verder dan de tweede ronde.

Mannentennis
Bij de vrouwen won Justine Henin een hoop toernooien, bij de mannen was het vooral Roger Federer wat de klok sloeg. De Zwitser was tijdens drie grand slams de sterkste en wist daarnaast ook vijf andere toernooien op zijn naam te schrijven. In thuisstad Basel wist Federer zijn 544e zege te pakken in zijn loopbaan.

Tijdens het allereerste grandslamtoernooi van dit seizoen sloeg Federer direct toe. In Melbourne verloor de Zwitser geen enkele set. In de finale won de nummer één van de wereld van de Chileen Fernando Gonzalez.

Na een aantal overwinningen in de Masters Series werd het tijd voor de tweede grand slam van het jaar, Roland Garros. In dit toernooi was de Spanjaard Rafael Nadal oppermachtig in de finale en wist Federer te verslaan. Voor Federer opnieuw een teleurstelling omdat het toernooi in Parijs als enige grand slam op zijn erelijst ontbreekt. Een paar weken later kon Federer zich revancheren tegen de Spanjaard. Beide spelers stonden opnieuw tegenover elkaar in een grandslamfinale, ditmaal op het grastoernooi van Wimbledon. Hier was Federer de sterkste.

Het laatste grandslamtoernooi ging ook weer naar de Zwitser. In de finale mocht hij het opnemen tegen Novak Djokovic. De finale ging in drie sets naar de Zwitser waardoor hij opnieuw drie grand slams wist te winnen in één jaar.

Nederlandse inbreng bij de mannen
De enige Nederlander die aardig op de internationale kalender actief was, was Robin Haase. Haase maakte tot nu toe nog elk jaar vorderingen maar echte grote sprongen wist hij nog niet te maken. In 2007 klom Haase van de 167e plaats naar de 114e stek op de wereldranglijst. Peter Wessels liet zien ook nog een aardige bal te kunnen slaan. De Elburger wist 250 plaatsen te stijgen na een sterk optreden tijdens de Ordina Open. Wessels wist daar als qualifier de finale te behalen. Jesse Huta Galung begon dit jaar op plaats 350 en eindigde net niet binnen de top 200, namelijk op plek 201. Ook Matwé Middelkoop verdient een vermelding in het jaaroverzicht. De Nederlander vloog aan het eind van het seizoen naar Afrika om daar enkele Future-toernooien af te werken. De Nederlander won ze allemaal en steeg naar zijn hoogste ranking ooit (238).