Jaaroverzicht 2007: De hoofdklasse (voetbal)

Michel (methodmich)
In mei lopen de competities af en zijn de kampioenen bekend. In de zaterdaghoofdklasse gaan twee ploegen op herhaling. Rijnsburgse Boys weet in A wederom de titel te grijpen na een tweekamp met FC Lisse, al is het onderlinge verschil dit keer groter. IJsselmeervogels, de landskampioen, pakt in B met overmacht het kampioenschap. In C mag HHC Hardenberg voor het eerst juichen en dat ging ook vrij gemakkelijk. Deze drie teams maken zich op voor de nacompetitie om de zaterdagtitel. Waar een spannende strijd werd verwacht, is het echter vrij saai. IJsselmeervogels wint drie keer en mag zich voor het tweede jaar op rij zaterdagkampioen noemen. Rijnsburgse Boys werd tweede.

In de zondaghoofdklasse is het Argon dat in A het kampioenschap pakt. Trainer Jan Zoutman, die naar Haarlem zal vertrekken, kan dus voor een mooi afscheid gaan. In B weet het goed voetballende JVC Cuijk de titel te grijpen, terwijl in C WKE feest mag vieren. De ploeg van het woonwagenkamp in Emmen verrast toppers als Achilles '29 en De Treffers en levert in de persoon van Robert Fik de hoofdklassetopscorer. Fik scoort 27 keer in de competitie en mag op stage bij het Schotse Aberdeen. Hierdoor mist hij de nacompetitie om de zondagtitel en dat lijkt WKE op te breken. De ploeg kan niet mee in het geweld van de anderen, waarna Argon uiteindelijk zondagkampioen wordt.

De finale om de landstitel begint op 9 juni in Bunschoten-Spakenburg. IJsselmeervogels en Argon spelen met 1-1 gelijk, in een duel waarin de topschutters van beide ploegen hun faam bevestigen met een goal. Jeffrey Winter brengt de Vogels aan de leiding, Patrick Lokken maakt gelijk. Een week later is de return in Mijdrecht. Na een thriller staat er na negentig minuten 3-3 op de borden. Kevin Winter opent de score, maar Argon komt via Diangi Matusiwa en Martijn Veltmeijer op 2-1. In een knotsgekke fase van zes minuten wordt het eerst 2-3 via André Kemper en Christian Opschoor, maar is het Matusiwa die gelijk maakt. De later naar FC Omniworld vertrokken aanvaller houdt zijn ploeg dus in de race. In de verlenging laat André Kemper dé kans liggen om de titel weer aan de Vogels te bezorgen. Hij mist vanaf de stip. Een rake vrije trap van Tayfur Kahraman brengt Argon daarna in extase en bezorgt Zoutman het zo vurig gewenste afscheid met een titel.

Onder de degradanten uit de hoofdklasse vinden we enkele clubs van naam. Huizen, na de landstitel in 2003 ver weggezakt, moet opnieuw afdalen naar de eerste klasse. Dit geldt ook voor Harkemase Boys, ondanks het aantrekken van Fritz Korbach als trainer, en Urk. DOVO keert als promovendus weer terug naar de hoofdklasse. De amateurbeker gaat naar Türkiyemspor, dat FC Lisse klopt in de landelijke finale. Vahip Yildiz maakt de enige goal.

Bijzonder randnieuws is er ook. Zo wordt Türkiyemspor in rouw gedompeld na de moord op Nedim Imac, voormalig voorzitter en voornaam geldschieter van de Amsterdamse hoofdklasser. Diverse spelers verlaten de club al tijdens het seizoen, omdat ze geen geld meer krijgen. Verder wil de KNVB Haaglandia uit de competitie halen. De zondaghoofdklasser was diverse keren betrokken bij uit de hand gelopen duels en kreeg dus een fikse straf. In hoger beroep keert Haaglandia echter weer terug in de competitie. Later in het jaar bepaalt de rechtbank in Roermond dat contracten in het amateurvoetbal ook rechtsgeldig zijn. Djimmie van Putten denkt FC Lienden ondanks een overeenkomst te kunnen verruilen voor Achilles'29, maar de rechter bepaalt dat hij hiervoor een schadevergoeding moet betalen. Een interessante uitspraak voor de toekomst van het hoofdklassevoetbal.