Geen wereldrecords meer na 2060

Maurice (Maurisico)
Na 2060 worden er geen wereldrecords meer gerealiseerd. Dat beweren Franse wetenschappers die de ontwikkeling van 3260 wereldrecords sinds 1896 hebben onderzocht. Volgens de Fransen zit de mens tegen die tijd aan zijn fysiologische limiet.

De mens zit volgens de deskundigen van het Parijse sportinstituut Irmes al op 99 procent van zijn mogelijkheden.

Na het bestuderen van de resultaten in vijf disciplines - atletiek, wielrennen, gewichtheffen, zwemmen en schaatsen - verwachten de wetenschappers dat sporters binnenkort tegen een onoverbrugbare hindernis aanlopen: de grenzen van wat hun eigen lichaam kan verdragen.

Rond 2027 heeft het merendeel van de sporten de top bereikt. In 2060 is het helemaal afgelopen met de wereldrecords denken de onderzoekers. Zij gaan er in hun onderzoek wel vanuit dat de sport op dezelfde wijze beoefend blijft worden als nu.

"We zitten dan op 99,95 procent van wat mogelijk is", zegt directeur Jean-François Toussaint van Irmes. "Om records te zien sneuvelen, moeten we op de 100 meter in duizendsten van een seconde gaan meten, op de marathon in tienden en bij het gewichtheffen in grammen. Of vijftig jaar geduld hebben."

Bij het onderzoek is rekening gehouden met tijdwaarneming, materiaal, trainingsmethoden en voeding. Zelfs de tijden van de Elfstedentocht zijn in de cijfers meegenomen. Sommige sporten zitten eerder aan de limiet, zoals hardlopen.

Maar bij zwemmen en schaatsen is nog ruimte voor verbetering. Net als bij het polsstokhoogspringen voor vrouwen, een betrekkelijk jonge discipline.

"De aantrekkingskracht van sport zal in de toekomst meer zitten in de manier waarop gestreden wordt", zegt Jean-François Toussaint.