FIA gaat windtunnelgebruik aan banden leggen

John (Spooky4u)
De FIA heeft laten weten dat er restricties komen op het windtunnelgebruik van de F1-teams. De FIA denkt hiermee de kosten in de F1 verder terug te dringen.

Zo mogen de teams straks niet meer onbeperkt van de windtunnels gebruik maken. Er wordt een grens gesteld op vijf dagen per week en maximaal vijftien uur per dag. De rest van de tijd moet de windtunnel uit staan. Ook een test op ware grootte zal niet meer toegestaan zijn. De modellen mogen maximaal 60% van de ware grootte zijn en er mag slechts één model per keer in de tunnel geplaatst worden.

Wat de windtunneltests haast nutteloos maakt is de regel van de maximaal te voeren windsnelheid. Deze mag volgens de nieuwe regels niet sneller zijn dan vijftig meter per seconde. Dat is ongeveer 180 km per uur. Teams mogen hun simulaties ook niet onbeperkt gebruiken via het CFD-model waarbij computers worden aangesloten op de windtunnel en full time simulaties worden uitgevoerd. Richtlijnen hiervoor moeten nog door de FIA opgesteld worden.

Ook heeft de FIA reglementen betreffende tests op circuits aan de teams opgedrongen. Zo mogen er geen rechte-lijntesten worden uitgevoerd. Testen op vliegbasissen is dus verleden tijd. Tijdens een testweek bepaalt de FIA ook wat er getest mag worden. Testen van bodywork, hydraulica, gewichtsverdeling, ophanging en remmen zal ook via bepaalde voorschriften plaats gaan vinden. Ook het aantal personeelsleden dat bij een test aanwezig mag zijn zal nog door de FIA bekend gemaakt worden.

De FIA heeft niet alleen restricties opgelegd, zo mag het onderzoek naar het zogenaamde KERS-systeem zonder restricties plaatsvinden. Op 11 januari zullen alle teambazen samenkomen, waarbij nog meer details worden vrijgegeven.