Kesler wil verder met play-offs

Gerard (RedFever007)
Henk Kesler, algemeen directeur van de KNVB, verwacht dat de komende jaren de play-offs zullen worden gehandhaafd. Dat verklaarde Kesler maandag na afloop van de algemene vergadering betaald voetbal in Zeist.

Afgelopen vrijdag werd het plan van Micheal Platini om bekerwinnaars vanaf het seizoen 2009/2010 in de Champions League te plaatsen afgewezen door het uivoerend comité van de UEFA. Dit besluit staat volgens Kesler de voortzetting van het play-off systeem niet in de weg. "Aangezien het mediacontract aan het einde van het seizoen afloopt, zal de Eredivisie NV snel met de opzet voor de komende jaargangen van de Eredivisie komen".

Kesler vervolgt: "Ik verwacht niet dat die opzet geen play-offs meer kent. Het zou wel kunnen dat er na drie jaar andere play-offs komen. Het zou ook kunnen dat de Eredivisie in de toekomst nog maar zestien clubs telt. Maar dat moeten we afwachten. Dat is aan de Eredivisie NV. Maar de KNVB moet de opzet van de competitie wel goedkeuren."

De kampioen van de Eredivisie zal zich, net al nu, rechtstreeks kwalificeren voor de Champions League. Wel zal het voor de nummer twee lastiger worden om zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi. De nummer twee moet namelijk in de toekomst niet één maar twee kwalificatieronden spelen. Bovendien is een tegenstander in de derde kwalificatieronde een tegenstander uit één van de vijf toplanden van Europa.

Ook de opzet van de UEFA Cup zal veranderen. Nederland mag nog steeds vier landen afvaardigen, maar de weg om daadwerkelijk aan het UEFA Cup-toernooi mee te doen zal wel langer worden. De nummer drie uit de Eredivisie en de bekerwinnaar beginnen in de vierde voorronde. De nummer vier mag al in de derde voorronde aantreden. De nummer vijf tenslotte heeft de langste weg voor de boeg doordat deze club al in de tweede ronde moet beginnen.

"Het wordt voor Nederlandse clubs moeilijker om de Champions League en de UEFA Cup te bereiken. Maar we moeten ook niet vergeten dat Nederland afgezakt is naar de negende plaats op de Europese ranglijst. Bij de huidige regelgeving zou dat betekenen dat we met twee clubs minder aan Europees voetbal zouden mogen deelnemen", aldus Kesler.