Opzet CL en UEFA Cup gewijzigd

Stefan (sportfreak)
De opzet van de Champions League en UEFA cup worden vanaf het seizoen 2009/2010 ingrijpend gewijzigd. Dat heeft het uitvoerend comité van de UEFA vandaag besloten.

In de Champions League zijn vanaf 2009 21 clubs direct geplaatst voor de groepsfase. Het betreft hier de top drie van de coëfficiëntenlijst (op dit moment Spanje, Engeland en Italië). De landen op plaatsen vier, vijf en zes mogen twee clubs afvaardigen (op dit moment zijn dat Frankrijk, Duitsland en Roemenië). De landen op plaatsen zeven t/m twaalf, waaronder Nederland, mogen één club afvaardigen. De eerste vijftien landen mogen ook nog ieder één club afvaardigen naar de voorronde, waarin die clubs onderling nog vijf tickets verdelen. De landen op posities 16 t/m 53 mogen via voorrondes zes plaatsen verdelen.

Voor Nederland, achtste op de coëfficiëntenlijst, betekent dit een verslechtering van de huidige situatie. Tot nu toe had de nummer twee van Nederland in de voorronde een beschermde status en trof daardoor een club uit een relatief klein land. Vanaf nu zal het een tegenstander uit een groter land treffen.

Ook de opzet van de UEFA Cup gaat veranderen. Het aantal clubs in de poulefase gaat omhoog van 40 naar 48. Via twaalf groepen van vier gaan uit elke poule de eerste twee door na de knock-out fase, aangevuld met acht afvallers uit de Champions League. De Intertoto Cup zal worden afgeschaft.