Van Basten: "Ander type voetbal"

Stefan (sportfreak)
Marco van Basten is tevreden over de WK loting. Nederland neemt het in de kwalificatie voor het WK 2010 op tegen Schotland, Noorwegen, Macedonië en IJsland.

"De afgelopen jaren troffen we vooral veel landen uit Oost-Europa. Nu niet. We krijgen te maken met een ander type voetbal, het klassiekere voetbal." Volgens de bondscoach treft Nederland ploegen die zich de laatste tijd goed ontwikkeld hebben. "Schotland deed tot het laatst toe mee in de EK-kwalificatiestrijd. Ze maakten het toplanden als Italië en Frankrijk lastig. Ook Noorwegen was lang in de race. IJsland heeft zich weliswaar evenmin voor het EK geplaatst, maar ze hielden wel Spanje op een gelijkspel."

De laatste ontmoeting met IJsland was in 1983, aan die wedstrijd heeft Van Basten bijzondere herinneringen. "Dat was mijn eerste wedstrijd als international. In dat opzicht is het wel een speciale tegenstander." Macedonië was in de WK-kwalificatiereeks van 2006 nog een opponent van Oranje. Toen wist Nederland tot twee keer toe niet te winnen (2-2 en 0-0). Aan Schotland heeft Nederland nog wel goede herinneringen. In het beslissende play-offduel voor het EK van 2004 verloor Nederland uit nog wel met 1-0, maar maakte het thuis goed met een 6-0 overwinning. "Maar ik zie behoorlijk wat perspectieven", aldus Van Basten. "Zeker als je onze poule afzet tegen sommige andere groepen."