'Eredivisie moet naar 16 clubs'

Gerard (RedFever007)
De kans dat de huidige opzet van de Eredivisie gaat veranderen wordt steeds groter. De Eredivisie CV (ECV) heeft voor 13 december een vergadering belegd waar over het onderwerp zal worden gesproken. Mogelijk zullen de aangesloten BVO's dan bepalen dat de Eredivisie zal worden ingekrompen.

Door het inkrimpen van de Eredivisie zullen twee ploegen moeten verdwijnen uit de hoogste klasse. Ook de opzet van een seizoen moet veranderen om zodoende meer topwedstrijden te creëren. Vanaf het seizoen 2009/2010 zullen play-offs moeten bepalen wie zich de kampioen van Nederland mag noemen.

Het nieuwe competitieplan is een idee van Jan Reker, de algemeen directeur van PSV. Een andere opzet van de Eredivisie voorziet in een groter aandeel in de tv-gelden voor de clubs en zorgt voor meer topwedstrijden. De Eerste divisie zal ook moeten veranderen omdat 22 clubs teveel zijn. Daarom is de verwachting dat ook de Eerste divisie zal worden ingekrompen. De afgevallen clubs zullen opgaan in een nieuw te vormen topklasse. Een andere optie is dat twee tot vier clubs uit het betaald voetbal zullen stappen.

Medewerking van de Eerste divisie is bepalend voor het succes van het plan van Reker. Mochten de Eerste divisieclubs niet mee willen werken dan zijn er wel middelen om druk uit te oefenen. "Als de Eerste divisie niet mee wil, dan zet de Eredivisie de betalingen vanuit onze televisiegelden aan de Eerste divisie stop. Wij financieren nu voor een groot deel de Eerste divisie", zo meldde een woordvoerder.