Eredivisieclubs werken aan nieuwe tv-plannen

Gerard (RedFever007)
Traditioneel met het bord bami op schoot om zeven uur op zondagavond voetbal kijken dreigt definitief tot het verleden te behoren. De VI meldt vandaag dat de Eredivisie-clubs onder leiding van Feyenoord-directeur Chris Woerts aan nieuwe televisieplannen werken.

De VI zegt beslag te hebben gelegd op een onderzoek welke is uitgevoerd in opdracht van de Eredivisie CV en waarin het kijkgedrag van de Nederlandse kijker wordt geanalyseerd. Daaruit zou blijken dat ongeveer een miljoen mensen wel wil betalen voor voetbal op TV. De achttien eredivisie-ploegen onderzoeken nu hoe de rechten van het voetbal het beste kunnen worden geëxploiteerd.

De eerste richtbedragen die worden genoemd zijn ¤2,50 voor één wedstrijd, voor vijftien euro kan een maandabonnement worden afgesloten. Daarbij worden door de kijkers wel enkele voorwaarden gesteld. Ten eerste moet de aandacht op het open net voor voetbal minder worden. Kort gezegd zou dit neer kunnen komen op het schrappen van de zeven uur uitzending van de samenvattingen. Ten tweede moet het aantal analisten worden ingeperkt en als laatste mag er geen erotiekkanaal naast de voetbalzender komen.

De Eredivisie-clubs onderzoeken nu of ze samen een eigen BV op kunnen richten om zo zelf de rechten te exploiteren. Feyenoord-directeur Chris Woerts is achter de schermen de grote inspirator achter de innovatieve plannen van de Nederlandse voetbalclubs.