Breukink: "Ik wist het pas tijdens de Tour"

Sjors (Sj0rSz)
Erik Breukink zal niet opstappen als ploegleider van Rabobank. Hiermee reageerde hij op het rapport van de commissie-Vogelzang. Die heeft de laatste maanden onderzoek gedaan naar de gang van zaken omtrent Michael Rasmussen.

De commissie-Vogelzang heeft geconcludeerd dat Rasmussen nooit aan de Tour de France van dit jaar deel had mogen nemen. Er waren namelijk een aantal bewijzen waardoor men aan kon tonen dat zijn handelwijze niet correct was. Breukink heeft vandaag laten weten dat hij zich niet medeschuldig acht.

"Ik ben niet verantwoordelijk voor de fouten die Rasmussen heeft gemaakt. Ik ben op geen enkele manier betrokken bij zijn 'whereabouts'. De aandacht moet op hem gevestigd worden, niet op mij", aldus de ploegleider van de Rabobank-wielerploeg in een reactie.

Op 6 juni had Breukink samen met Rasmussen een onderhoud in Bergamo. De Deen liet weten dat hij zijn ploegleider op de hoogte bracht van het feit dat hij in Italië zou gaan trainen, maar laatstgenoemde ontkent alles. De voormalig wielrenner zei namelijk dat hij dacht dat de Deense renner naar Mexico zou afreizen.

De internationale wielrenunie (UCI) maakte op 29 juni bekend te twijfelen over de daadwerkelijke verblijfplaats van Rasmussen. "Theo is ermee aan de slag gegaan", aldus Breukink, die vol blijft houden dat hij tijdens de tweede rustdag van de Tour de France pas hoorde dat de Deen niet in Mexico was. Kort daarop liet oud-renner Cassani weten dat hij de voormalig renner van Rabobank in Italië was tegengekomen. "Al die data... Die staan niet in mijn geheugen gegrift. Maar toen met Casssani, toen wist ik dat het mis was."