[NASCAR] Uitslag Checkers Auto Parts 500

Redactie FOK!frontpage
Een ding is zeker dit seizoen. De Chase for the NEXTEL Cup gaat dit jaar naar Hendrick Motorsports. Voor de vierde maal op rij wist Jimmie Johnson (#48) te winnen. Ditmaal bleek hij onklopbaar op de Phoenix International Raceway. Johnson evenaarde het record van teamgenoot en zijn nu nog enige concurrent om de titel Jeff Gordon (#24). Die wist in 1998 viermaal op rij te winnen.

Johnson was de gehele race al vooraan te vinden en met nog 23 ronden te gaan passeerde hij Martin Truex Jr. (#1) voor de leiding om daarna aan de horizon te verdwijnen. Johnsons teller voor overwinningen dit seizoen staat nu op tien. Als Johnson de volgende en tevens laatste race van dit seizoen op de Homestead Miami Speedway ook wint, betekent dit een uniek record in de historie van NASCAR. Geen enkele rijder in het meer dan honderd jarig bestaan van NASCAR tot nu toe heeft de laatste vijf races van een seizoen op rij gewonnen. Laat staan op die manier ook de titel gepakt.

Teamgenoot, mentor en wageneigenaar van Johnson in de persoon van Jeff Gordon heeft de strijd min of meer opgegeven. Gordon staat tweede in het kampioenschap en het gat bedraagt nu 86 punten. De enige manier waarop hij nog kampioen zou kunnen worden is als het team van Johnson in de problemen raakt. Na de race gaf Gordon te kennen dat hij op die manier de titel niet wil winnen. Gordon finishte de race overigens op een voor hem teleurstellende tiende plaats.

De race kende veel problemen voor Joe Nemecheck (#78), die twee keer spinde en Kasey Kahne (#9) die bij meerdere contacten op de baan was betrokken. Kasey Kahne was min of meer hoofdverantwoordelijk voor de uitschakeling van Formule 1-kampioen en Indy 500-winnaar Jacques Villeneuve (#27). In de 138e ronde zat Kahne aan de buitenkant van Villeneuve bij het uitkomen van bocht 2. Villeneuve was zich hier niet van bewust omdat het een ongewone plek was om in te halen en wilde de ideale lijn pakken. Kahne had hier zijn halve neus tussen gedrukt en tikte zo Villeneuve in de rondte, de muur in. Voor Villeneuve was de race voorbij. In ronde 147 maakte Kahne zelf een grote fout en parkeerde zijn wagen hard in de muur. Kahne gaf na de race ook toe dat hij rondreed als "een idioot".

De strijd om de Chase for the NEXTEL Cup gaat nu dus nog tussen Johnson en Gordon. Nummer drie in het kampioenschap, Clint Bowyer (#07), heeft nu een achterstand van 241 punten. In een race kunnen maximaal 161 punten worden ingelopen.