Renault over de spionage-affaire

Dennis (dennistd)
Renault heeft openheid van zaken gegeven in de spionagezaak waarvan het team verdacht wordt. Er zou informatie over McLaren Mercedes gevonden zijn bij de Franse renstal, waardoor het team in december voor de FIA moet verschijnen om tekst en uitleg te geven. Het team legt nu echter in een openbare verklaring uit wat er precies aan de hand is.

"Op 6 september 2007 bleek dat een engineer (Phil Mackereth), die in september 2006 van McLaren is overgekomen, informatie in zijn bezit had, die toebehoorde aan McLaren", aldus Renault. "Deze informatie stond op ouderwetse floppy's en bevatte tekeningen van McLaren en enkele technische spreadsheets. De informatie is door dhr. Mackereth in zijn computer gezet en kwam zo in het systeem van Renault F1. Dit gebeurde zonder dat iemand van het team daar weet van had. Zodra zijn actie's aan het licht kwamen, zijn de volgende stappen ondernomen:

* De informatie is volledig gewist en er is een onderzoek gestart.
* We hebben gelijk McLaren en de FIA ingelicht.
* McLaren en de FIA werden op de hoogte gehouden van verdere ontwikkelingen.
* Dhr. Mackereth is direct uit zijn functie ontheven.
* De floppy's zijn in beslag genomen en teruggegeven aan McLaren.

"Onderzoek heeft uitgewezen dat dhr. Mackereth al vroeg na zijn aantreden bij Renault diverse engineers op de hoogte heeft gesteld van deze informatie, door middel van schetsen. Het ging hier om schetsen van de brandstoftank, de versnellingsbak en de wielophanging. Allen zoals ze gebruikt werden door McLaren. De engineers in kwestie hebben aangegeven dat ze de tekeningen slechts vluchtig hebben bekeken en dat ze niet zijn gebruikt in het ontwerp van de Renault. Er was een onderdeel van de wielophanging dat al illegaal was verklaard en dus nutteloos was. Ook een ander deel leek illegaal en nadat we uitleg vroegen bij de FIA, bleek dat inderdaad het geval."

"Renault heeft zo open mogelijk met McLaren en de FIA samengewerkt en heeft onafhankelijke experts van McLaren uitgenodig om in de computersystemen te kijken en de ontwerpen van de auto te inspecteren, zodat ze konden zien dat deze vervelende kwestie geen invloed heeft gehad op het ontwerp van de nieuwe auto."

"Renault is volledig open geweest tegenover de FIA en McLaren en zodoende zien wij de afhandeling van deze zaak met het volste vertrouwen tegemoet."