Reker wil andere opzet CL

Dond3r
Een andere opzet van de Champions League zou de afglijdende schaal van Nederlandse clubs kunnen doorbreken. Dat vindt algemeen directeur Jan Reker van PSV. Hij heeft daarvoor inmiddels een plan ingediend bij de Europese voetbalbond UEFA.

In het plan van Reker moeten er aan de vernieuwde Champions League in totaal 48 teams meedoen, die in twaalf groepen van vier strijden voor een plaats in de tweede ronde. Daardoor is naast de clubs uit de grote landen ook plaats voor de kampioenen uit de traditioneel 'kleine' voetballanden. Nu spelen er 32 teams in de Champions League, verdeeld over acht groepen.

Reker diende zijn plan drie weken geleden via de KNVB en de Eredivisie CV in bij de UEFA. Hij biedt ermee ook tegenwicht aan een idee van UEFA-baas Michel Platini die er een voorstander van is om bekerwinnaars toe te laten tot het belangrijkste Europese toernooi.

"Dit is een plan dat niet nadelig is voor de grote landen omdat zij nog altijd meer deelnemers houden dan de kleinere landen. Maar misschien is het wel een mogelijkheid voor die kleine landen om meer inkomsten te genereren en op die manier hun zelf opgeleide spelers langer te behouden", zegt de PSV-voorzitter.

Het is al het tweede plan van Reker om het voetbal te hervormen. Hij is er ook een voorstander van om de Eredivisie in te krimpen tot zestien ploegen. Dit plan werd niet negatief ontvangen in Zeist. Daar buigt de KNVB zich binnenkort over het idee.