Harmes wil naar EK

Wouter Kursten (Magneet)
Turnster Suzanne Harmes wil volgend jaar deelnemen aan de Europese kampioenschappen. Harmes, in mei bevallen van een zoon, werkt momenteel in haar woonplaats Elst een speciaal krachtprogramma af waardoor ze binnenkort weer tweemaal daags in de turnzaal kan trainen.

"In januari moet blijken of het EK haalbaar is", aldus haar coach Esther Heijnen.
Harmes (21) won op de WK van 2005 brons op vloer. Zwangerschap deed haar een jaar later onverwacht besluiten de topsport vaarwel te zeggen. Wel sprak ze de wens uit terug te keren in de turnhal. Heijnen: "Het is een gekke meid, Wat ze in haar hoofd heeft, heeft ze niet in haar kont. Ze heeft haar gewicht na de bevalling ongelooflijk snel onder controle gekregen. Ze is nu nog lichter dan voor haar zwangerschap."

Harmes was al langer in de hal bij De Hazenkamp te vinden. "Om weer twee keer per dag te kunnen trainen, ontbeerde ze nog kracht. Daarom werkt ze nu zes weken een programma af", aldus Heijnen.

Het EK wordt begin april gehouden in het Franse Clermont-Ferrand. Eind februari is de eerste kwalificatiewedstrijd. Er kunnen vijf Nederlandse turnsters worden afgevaardigd. Het toernooi beslist waarschijnlijk over de invulling van het ene Olympische ticket dat de vrouwen in september bij de WK in Stuttgart veroverden. Harmes\\\' terugkeer zou niet uniek zijn. De tot Duitse genaturaliseerde Oksana Tsjoesovitina, 32 inmiddels, boekte als moeder diverse turnsuccessen.