Oud-TVM'er Hamburger bekent gebruik epo

Maurice (Maurisico)
Voormalig wielerprof Bo Hamburger heeft systematisch gebruik van epo toegegeven. De Deen doet dat in vandaag verschenen boek.

Bo Hamburger reed midden jaren ’90 voor TVM. Volgens de inmiddels 37-jarige oud-renner gebruikten alle toprenners in de periode tussen 1995 en 1997 epo. Hamburger is niet de eerste Deen die een bekentenis doet. Hamburgers landgenoot Bjarne Riis won in 1996 de Ronde van Frankrijk en bekende dit jaar daarbij epo te hebben gebruikt. Eerder klapten ook de Denen Jesper Skibby en Brian Holm uit de school.

Hamburger was in 2001 de eerste renner die positief werd getest op epo. Wegens procedurefouten verklaarde de Deense sportfederatie de eerder uitgesproken levenslange schorsing ongeldig. Hamburger sloot zijn loopbaan vorig jaar af.

De uitlatingen van Hamburger zijn pikant voor de voormalige Nederlandse wielerploeg TVM. In de door de Deen aangehaalde periode tussen 1995 en 1997 reed hij immers voor TVM.

TVM haalde in 1998 naast Festina alle voorpagina’s toen het Nederlandse team tijdens de Tour werd achtervolgd vanwege een vondst van een grote partij epo eerder dat jaar. De dokter van TVM, de Rus Michailov , verklaarde toen nog aan de Franse justitie dat de epo was bedoeld voor een Russisch kinderziekenhuis.

Door de uitspraken van Hamburger en eerder van Skibby [ook oud-TVM] nemen de vragen rondom de mogelijke dopingpraktijken bij TVM toendertijd alleen maar toe.