Breukink: "Mooiste ervaring als ploegleider"

Olga (Nuongirl)
Erik Breukink maakte in zijn huidige functie bij de Rabobankploeg nooit iets mooiers mee dan gisteren in Madrid, waar zijn kopman Denis Menchov de eindzege in de Ronde van Spanje behaalde.

"Dit is de mooiste ervaring ooit voor mij als ploegleider,” aldus Breukink. Het was voor de tweede maal dat Menchov de Vuelta won, maar in 2005 kreeg hij de zege pas achteraf toegewezen. "Wat er nu gebeurde was heel mooi, vooral omdat de ploeg hier heel hard heeft gewerkt. Het was speciaal om te zien wat het met alle jongens deed. We zijn drie weken heel intens beziggeweest. Vier ritzeges en de eindwinst, het kan nauwelijks mooier.”

Na zijn huldiging gisteren sprak Menchov de hoop uit dat hij ooit ook in de Ronde van Frankrijk succes kan behalen. "Het is echt een totaal ander gevoel om de Vuelta op deze manier te winnen. Ik wilde een solide overwinning boeken, dat is belangrijk voor mijn loopbaan. Nu kan ik dit misschien ook eens in de Tour laten zien.”

"Zo veel Nederlandse ploegen hebben niet een grote ronde gewonnen. De Tour is een trapje hoger dan de Vuelta, maar je moet ergens beginnen te winnen. De hele afloop van de Tour met Michael Rasmussen speelt hier niet mee, ik bekijk deze drie weken apart. Bovendien is Denis na het uitvallen van Oscar Freire de enige van deze ploeg die de Tour heeft gereden, dus bij deze jongens leeft het niet. Ik ga ze er dan zeker niet mee lastig vallen. Deze ploeg heeft mij op een positieve manier verrast. Wat een leiderstrui al niet kan doen," aldus Breukink.