[Davis Cup] Voorbeschouwing Halve finales

XL
De vier grand slams van 2007 zitten er alweer op, dat wil zeggen dat ook de Davis Cup haar ontknoping nadert. In de halve finales nemen komend weekend Amerika en Zweden het tegen elkaar op. In de andere halve finale speelt Rusland tegen Duitsland

De Zweden en Amerikanen troffen elkaar elf keer eerder in de strijd om de Davis Cup. Veel goede herinneringen hebben ze daar niet aan, acht keer wonnen de Amerikanen. De Zweedse coach Mats Wilander verbaasde met zijn keuze voor de ondergrond vriend en vijand. Het snelle tapijt (taraflex) lijkt ideaal voor Andy Roddick en James Blake. Het stadion waar Zweden de wedstrijd gaat spelen is op papier toch een voordeel voor de Scandinaviers. In Gothenburg zullen acht tot tienduizend bloedfanatieke Zweedse supporters zitten. Vier maal eerder zaten die daar om Zweden als underdog op tapijt tegen de Verenigde Staten naar de volgende ronde te schreeuwen. Driemaal eerder lukte dat ook!

In 1984 droogde Zweden in de finale het Amerikaanse dreamteam van Arthur Ashe af. Mats Wilander versloeg in de eerste wedstrijd de nummer twee van de Wereld Jimmy Conners. Henrik Sundstrom versloeg daarna John McEnroe en toen daarna in het dubbel Edberg/Jarryd ook van Fleming/McEnroe wonnen was de finale na drie partijen al beslist.

In 1994 ging het in Gothenburg ook om een halve finale. Amerika was met Sampras in de gelederen topfavoriet en kwam ook 2-0 voor. Met het dubbel kwamen de Zweden terug tot 2-1, en door een opgave van Sampras werd het 2-2. Magnus Larsson versloeg vervolgens Todd Martin voor een plek in de finale.

In 1997 versloegen Niklas Kulti, Jonas Bjorkman en Magnus Larsson in de finale wederom Amerika. Met 5-0 werden Pete Sampras, Todd Martin en Michael Chang naar huis gestuurd.

Gerust op een goede afloop zullen de Amerikanen dus niet zijn. Het Zweedse team heeft met Thomas Johansson en Joachim Johansson twee spelers die als gevolg van blessures laag op de wereldranglijst staan. Jonas Bjorkman staat laag op de lijst, maar was bij de overwinningen in 1994 en 1997 ook al aanwezig. Simon Aspelin complementeert het team. Robin Soderling is niet van de partij. Bij de Amerikanen spelen Andy Roddick en James Blake, beide staan in de wereldwijde top10. Voor het dubbel hebben de Amerikanen de nummers een van de wereld in huis met de gebroeders Bryan.

In de tweede halve finale staan de Russen als titelverdediger tegenover het Duitse Daviscup team. De Russen zijn wederom favoriet, ze spelen thuis en hebben de beste spelers in huis. De Duitsers zullen hun cupfightersmentaliteit hard nodig hebben. Met Nikolay Davydenko, Igor Andreev, Mikhail Youzhny en Dmitry Tursunov hebben de Russen op papier een veel beter team. Duitsland zet daar Tommy Haas, Philipp Kohlschreiber, Alexander Waske en Philipp Petzschner tegenover. Haas verloor op de US Open van Davydenko, op gravel zou de Rus normaal gesproken nog makkelijker moeten kunnen winnen. Davydenko wisselt echter moeizaam van ondergrond. Kohlschreiber steekt in een goede vorm en is voor Duitsland een echte cupfighter. Met Alexander Waske hebben de Duitser een echte dubbelspecialist in huis en ook Petzschner steekt in goede vorm. Desondanks blijven de Russen favoriet voor deze ontmoeting.