Dennis tipte FIA over e-mails

vw_caddy
McLaren Mercedes teambaas Ron Dennis verklaarde vandaag dat hij degene was die de FIA heeft getipt over het bestaan van de e-mailconversaties tussen de rijders van McLaren.

De e-mails werden eerst nog door iedereen afgewimpeld als iets wat niet serieus moet worden genomen, tot op de dag dat de Grand Prix van Hongarije werd verreden. Ron Dennis vertelt daarover: "Toen ik op de morgen van de Grand Prix van Hongarije er achter kwam dat er nieuwe bewijzen waren tegen het team, heb ik meteen de telefoon gepakt om de FIA in te lichten." Op basis van dat bewijs zou de uiteindelijke beslissing genomen zijn.

Volgens F1-baas Bernie Ecclestone scheelde het niet veel, of McLaren zou daadwerkelijk voor twee jaar worden uitgesloten: "De beslissing om McLaren er uit te gooien was absoluut een zeer serieuze optie. Een aantal mensen in de commissie hebben ervoor gevochten om in plaats van de uitsluiting een boete van 100 miljoen dollar te geven." Ecclestone gaat verder: "Het zou echt slecht nieuws zijn geweest als McLaren werd uitgesloten. Het team van Ron Dennis zou meer hebben verloren dan de boete die ze uiteindelijk hebben gekregen."

Overigens lijkt het erop dat McLaren niet het totale bedrag van 100 miljoen dollar hoeft te betalen. Volgens de verklaring van de FIA is de boete een bedrag zonder de inkomsten van het management, die men is kwijt geraakt door het verlies van de punten. Deze inkomsten bedragen een prijzengeld van in totaal 68.9 miljoen dollar, wat zou betekenen dat McLaren slechts dertig miljoen dollar hoeft af te staan. Het exacte bedrag zal onduidelijk blijven.