Nigeria wint WK onder 17

Maikel (WeebI)
Nigeria heeft vandaag het wereldkampioenschap voor spelers onder de zeventien gewonnen. In een zinderende finale, waarin niet werd gescoord, trokken de Afrikanen tegen Spanje aan het langste eind.

De Spanjaarden startten het duel zonder sterspits Bojan. Hij was geschorst door zijn rode kaart in de halve finale. Nigeria opende sterker, en kreeg ook kansen. Doelman David De Gea was daarom vooral verantwoordelijk voor het feit dat het Spaanse doel leeg bleef. In de tweede helft kregen beide ploegen legio mogelijkheden. Vooral in de slotminuten van de reguliere speeltijd waren zowel Spanje als Nigeria zeer dichtbij de openingstreffer, maar kordaat optreden van De Gea en Oladele Ajiboye zorgde ervoor dat beide landen de verlenging moesten spelen.

Dit verlengstuk van het duel was zo mogelijk nog spectaculairder. Alsof men dagelijks zulke lange wedstrijden speelt werd de bal rondgetikt. In de slotseconden van de eerste helft van de verlenging knalde de ingevallen Kabiru Akinsola de bal van eigen helft tegen de Spaanse lat. De Gea zag tot zijn opluchting de inzet terug het veld in komen. In de tweede helft van de extra tijd wist Spanje enkele keren zeer dichtbij te komen. Ook de Europeanen raakten de lat via Iago, terwijl de Nigeriaanse doelman meermaals alert was en voorkwam dat Spanje de overwinning pakte.

Strafschoppen waren noodzakelijk na die onwaarschijnlijke 0-0. Ajiboye eiste hierin een hoofdrol op. Nadat Nigeria opende, zag de Nigeriaanse keeper de eerste Spaanse strafschop naast zijn doel gaan. Nigeria raakte ook de volgende twee, en Ajiboye ontpopte zich tot held door de overige Spaanse strafschoppen te keren, waardoor Nigeria de eindoverwinning niet meer kon ontgaan.