WK-selectie Zabel leidt tot breuk in bond

Olga (Nuongirl)
De selectie van Erik Zabel voor het wereldkampioenschap wielrennen eind september in Stuttgart heeft bij de Duitse wielerbond tot grote consternatie geleid.

Dieter Kühnle, de vice-voorzitter van de Duitse wielerbond heeft hierdoor zijn functie neergelegd. Ook de WK-organisatie in Stuttgart uitte kritiek. "Men moet zich in het licht van een geloofwaardig nieuw begin in het wielrennen afvragen of het selecteren van Zabel voor de WK een slimme beslissing was. Ik denk van niet", aldus sportburgemeester Susanne Eisenmann van Stuttgart namens de WK-organisatie.

In april van dit jaar bekende Zabel dat hij in 1996 EPO heeft gebruikt. Zijn bekentenis leidde tot de nodige ophef, maar desalniettemin is de 37-jarige coureur onverminderd populair in Duitsland. De WK-organisatie verklaarde Zabel tot persona non grata. Hoewel de renner tijdens de wedstrijd zijn rondjes op het parcours zal rijden, zal hij worden geweerd uit de VIP-tenten in het WK-dorp.

De voorzitter van de Duitse wielerbond, Rudolf Scharping, was juist wel voor selectie van Zabel in de Duitse WK-ploeg. Kühnle kan zich daar niet in vinden. "De door de voorzitter uitgestippelde algemene beleidslijn van de BDR kan ik als eindverantwoordelijke voor de communicatie niet langer als geloofwaardig verkopen."