[EK hockey] Mannen pakken titel

Stefan (sportfreak)
De Nederlandse hockeymannen zijn voor het eerst sinds 1987 weer Europees kampioen geworden. In de finale werd Spanje met 3-2 verslagen.

Nederland ging in de finale prima van start. Al na vijf minuten werd gescoord door Roderick Weusthof. In het eerste kwartier van de wedstrijd was Nederland oppermachtig, maar daarna zakte het wat terug. Spanje wist hier echter niet van te profiteren en vlak voor rust was het Taeke Taekema die uit een strafcorner de 2-0 scoorde. In de tweede helft werd Spanje steeds sterker en moest doelman Guus Vogels een aantal keer redding brengen. De Spanjaard Lainz was het die de titelverdediger terug in de wedstrijd bracht, 2-1. Daarna maakte Taekema zijn reputatie als strafcornerspecialist waar door uit de tweede corner van de wedstrijd voor Nederland ook voor de tweede keer te scoren en zo de stand op 3-1 te brengen. Spanje kwam na een strafcorner variant weer terug tot 3-2, maar Nederland gaf de overwinning niet meer uit handen.

Lange tijd leek er een vloek te rusten op het EK voor Nederland, sinds 1987 werd er geen titel meer gewonnen en twee jaar geleden werd de finale ondanks een 2-1 voorsprong 3 minuten voor tijd tegen Spanje alsnog met 2-4 verloren.