Sporthistorie: Ook John Metgod speelde voor Real

Maurice (Maurisico)
Royston Drenthe en Wesley Sneijder zijn niet de eerste Nederlandse voetballers die voor Real Madrid voetballen. Ruud van Nistelrooy scoort er sinds vorig seizoen op los in de spits. Clarence Seedorf won er in de jaren ’90 een Europa Cup. Veel minder bekend is dat John Metgod ooit het maagdelijke wit van de Spaanse topclub mocht dragen. Een terugblik op die transfer van 25 jaar geleden.

"Het is net een jongensdroom. Als kind zijn dat toch je idealen: Real Madrid, Bayern München, Benfica: die namen." Dat verklaarde John Metgod in 1982 nadat de transfer was rondgekomen tussen zijn club AZ ’67 en Real Madrid.

Metgod was duidelijk opgelucht. Zelf was hij er snel uitgekomen. Op zaterdagmiddag 31 mei 1982 waren er de onderhandelingen met twee bestuursleden van Real Madrid in het Hilton op Schiphol. Terzijde gestaan door VVCS-bestuurslid Ger Lagendijk was er al heel snel overeenstemming bereikt over een 4-jarig contract.

Daarna braken er voor Metgod spannende uren aan. De delegaties van Real Madrid en AZ'67 trokken zich terug om het eens te worden over de transfersom. Niet eens zo'n eenvoudige zaak, want het nog lopende contract van Metgod (hij had formeel nog twee jaar te gaan in Alkmaar) moest in de afkoopsom worden verwerkt.

Rond zes uur kwam het verlossende woord. Beide clubs waren het eens geworden over een bedrag dat niet ver van de twee miljoen gulden lag. Je leest het goed: Twee miljoen gulden! Met de 27 miljoen euro van Wesley Sneijder had men toen dus zo’n 27 Metgodjes kunnen aanschaffen.

Diverse malen werd Metgod bekeken door de trainers van Real. Uiteindelijk gaf zijn sterke optreden in een interland tegen Engeland de doorslag. Johnny Metgod werd verkozen boven Hans-Peter Briegel, het Duitse krachtmens van Kaiserslautern.

Saillant detail: net zoals nu Dirk Scheringa flink in de club investeert, was er toen de familie Molenaar die heel wat geld in de trots van Alkmaar stopte. Belangrijk verschil; waar AZ nu wel de regio aanspreekt, was dat toen niet het geval.

De familie Molenaar stopte met het investeren in AZ vanwege de beperkte publieke belangstelling. De Alkmaarderhout zat zelden vol in die tijd.

De vedetten met grote contracten waren, door de dichtgedraaide geldkraan, al snel niet meer te betalen voor AZ. Metgod verliet AZ ‘67 maar was niet de enige die de club uit Alkmaar in 1982 de rug toekeerde. Jan Peters ging naar Genua, Ron Spelbos naar Club Brugge, en ook trainer George Kessler verliet de club. AZ'67 viel totaal uit elkaar.

"Natuurlijk doet dat pijn dat de club uit elkaar valt", zei Metgod toen. "Met de meeste jongens heb ik zo'n vijf jaar lang samengespeeld. We hadden een fantastisch elftal. Maar,ja, meer publiek kwam er toch niet in Alkmaar. Ik denk dat eigenaar Klaas Molenaar daarom heeft besloten tot deze uitverkoop. Het was voor AZ gewoon pure noodzaak."