UCI: organisatie Tour debet aan vertrek sponsors

Olga (Nuongirl)
De voorzitter van de internationale wielerinie UCI, Pat McQuaid, heeft gezegd dat het de schuld van de organisatie van de Tour de France is dat bedrijven als Discovery Channel stoppen met het sponsoren van de wielersport.

Vorige week maakte Discovery bekend dat het team geen andere sponsor heeft gevonden. Eerder had de sponsor al besloten zich terug te trekken uit de wielrennerij. McQuaid zegt dat sponsors niet willen investeren in een sport waarbij het niet eens zeker is of het team aan de start mag verschijnen. "Vooral als organisaties van wielerwedstrijden met allemaal eigen statements komen en tegen de regels in zelf bepalen wie wel en wie niet mag starten. Het gebeurt allemaal op een subjectieve basis. We kunnen niet toestaan dat alle verschillende organisaties zomaar hun eigen ding doen".

In het geval van Discovery Channel gaf McQuaid de schuld aan de slechte relaties tussen de Tour, Armstrong en de fans. Vooral de Franse media zou schuld hebben aan de negatieve beeldvorming rond de Amerikaan, die in dienst van Discovery en zijn voorlopers de Tour zeven keer won. "Lance en Discovery zijn nooit hartelijk verwelkomd in Frankrijk."

Door het wegvallen van Discovery is er nu een plaats vrij in de ProTour. Wie die plaats gaat invullen is nog onbekend. "Er zijn genoeg teams die de plek willen. We gaan kijken of ze aan de criteria voldoen. Een Amerikaans team zou een grote kans maken, maar dan moeten we er wel voor zorgen dat ze zich welkom voelen."