Vooruitblik kwartfinale Rogers Cup

XL
Vanavond staan de kwartfinales van de Rogers Cup in Montreal op het programma. Een van de toernooien die onderdeel uitmaakt van de US Series, de aanloop op de US Open.

Ten opzichte van vorig jaar zijn een aantal spelers vroeg uitgeschakeld, dat kost ze punten op de wereldranglijst. Tomas Berdych was vorig jaar kwartfinalist en versloeg onder andere Rafael Nadal. Dit jaar verloor hij de eerste ronde van Robin Haase. Ook Richard Gasquet, Fernando Gonzalez en Andy Murray zijn we al enkele dagen kwijt.

De eerste kwartfinale gaat tussen Lleyton Hewitt en Roger Federer. Voor Federer lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Sinds Hewitt in 2003 zijn eerste plaats op de wereldranglijst verloor, verloor hij ook negen keer op rij van de huidige nummer een van de wereldranglijst. Hewitt had in de derde ronde grote problemen met Dominik Hrbaty en Federer speelt haarscherp. De wedstrijd lijkt een formaliteit.

In de tweede halve finale speelt Nikolay Davydenko tegen Radek Stepanek. Stepanek, die zichzelf de partner van Martina Hingis mag noemen, is lang geblesseerd geweest maar sinds enkele weken weer aktief op de tour. Zijn vorm is goed en met zijn vele sliceballen en het vele opkomen naar het net is hij een gevaarlijke tegenstander voor Davydenko. De Rus zelf speelde slecht op de laatste graveltoernooien van het jaar en werd verdacht van een gokschandaal. Op het Canadese hardcourt lijkt de vorm terug te komen, met knappe overwinningen op Youhnzy en Nieminen.

Andy Roddick en Novak Djokovic stonden nog nooit eerder tegen elkaar. Een interessante ontmoeting. Veel tennisliefhebbers zien Roddick als 'Best-of-the-Rest' achter Federer en Nadal, terwijl andere tennisliefhebbers Djokovic zien als toekomstig uitdager van Federer en Nadal. Voor beide spelers zijn er veel punten te halen, aangezien beide spelers vorig jaar niet deelnamen aan het toernooi. Djokovic kan de derde plaats van Roddick op de wereldranglijst aanvallen. Alle ingredienten dus voor een spannende wedstrijd.

Voor het Canadese publiek is het al achttien jaar geleden dat er een landgenoot de kwartfinales haalde. In 1989 wisten zowel Grant Connell als Andrew Sznajder dat te bewerkstelligen. Dit jaar lukte het Frank Dancevic, hij werd met een wildcard tot het toernooi toegelaten en wist in zware driesetters zijn plek in de kwartfinale veilig te stellen. Hij mag aantreden tegen de nummer twee van de Wereld Rafael Nadal. Een zware opgave, maar heel Canada zal voor hem juichen.