Vooruitblik Duitse Bundesliga

Michel (methodmich)
Vanavond start de Duitse competitie weer. FOK! blikt vooruit op de Europese topcompetities. Eerder kwam Engeland aan bod, Spanje en Italië volgen nog.

Titelstrijd

De grote vraag in Duitsland is dit seizoen eigenlijk wie Bayern München kan stoppen. Er werd namelijk flink geïnvesteerd om trainer Ottmar Hitzfeld een selectie te geven waarmee gepresteerd kan worden. Nadat Bayern in zowel 2005 als 2006 de dubbel greep, kwam aan de hegemonie in eigen land vorig jaar een einde. Geen beker, geen landstitel en zelfs geen kwalificatie voor de Champions League! Om de pijnlijke vierde plaats van vorig seizoen snel te vergeten, kwam een reeks topaanwinsten naar München. De Italiaanse goalgetter Luca Toni kwam van Fiorentina en moet een scorend koppel gaan vormen met de van Werder Bremen gehaalde Miroslav Klose. Verder slaagde Bayern erin om de Franse dribbelaar Franck Ribéry los te weken bij Olympique Marseille. De Nederlander Mark van Bommel kreeg verder de middenvelders Zé Roberto, Hamit Altintop en José Ernesto Sosa, linksback Marcell Jansen en aanvaller Jan Schlaudraff als nieuwe teammaats. Zoals bekend verliet de andere Nederlander, Roy Makaay, de club. Bayern geldt als topfavoriet de titel.

Regerend kampioen VfB Stuttgart zal zich echter niet zonder slag of stoot gewonnen willen geven. De verrassende kampioen van vorig jaar verloor bijna geen belangrijke spelers en versterkte zich in de breedte met spelmaker Yildiray Bastürk, verdediger Gledson en de spitsen Ciprian Marica en Ewerthon. Slechts in het doel vond een belangrijke wijziging plaats, omdat Timo Hildebrand naar Valencia vertrok. Zijn vervanger is Raphael Schäfer.

Schalke 04, vorig seizoen tweede, wil ook een gooi doen naar de eerste titel sinds 1958. De laatste tien jaar werd Schalke drie keer tweede, nu wil men meer. Het vertrek van Hamit Altintop naar Bayern München en spelmaker Lincoln naar Galatasaray is opgevangen met het halen van Jermaine Jones en de 19-jarige Ivan Rakitic, terwijl Heiko Westermann de defensie moet versterken. De rest van de groep bleef bijeen. Schalke hoopt nog wel een topaankoop te kunnen presenteren, liefst een spits.

Werder Bremen, de nummer drie van vorig seizoen, geldt ook als titelkandidaat. De ploeg speelt al jaren het leukste voetbal van Duitsland, maar grijpt toch vaak net naast de prijzen. Spits Miroslav Klose vertrok uit Bremen, zodat anderen voor de goals moeten zorgen. Markus Rosenberg, de voormalig Ajacied, bijvoorbeeld of de recent aangetrokken Boubacar Sanogo van HSV. De belangrijkste nieuweling is zonder twijfel de Braziliaanse dribbelaar Carlos Alberto, die met FC Porto al eens de Champions League won. Hij moet samen met spelmaker Diego het middenveld nog swingender maken.

Nederlanders

Er zijn ook diverse Nederlanders actief in de Bundesliga. Mark van Bommel werd al eerder genoemd. Aan hem wordt een belangrijke rol op het middenveld van Bayern München toegedicht. De meest Nederlandse club in de Bundesliga is echter uiteraard Hamburger SV. Niet alleen op het veld, maar ook ernaast hebben landgenoten een belangrijke rol. Trainer Huub Stevens bouwt op zijn aanvoerder Rafael van der Vaart, Abwehrchef Joris Mathijsen, middenvelder Nigel de Jong en de onlangs van Feyenoord gehaalde aanvaller Romeo Castelen. HSV gokt op Europees voetbal. Aanvallende middenvelder Arnold Bruggink hoopt bij Hannover 96 weer een basisplaats te veroveren. Vorig seizoen debuteerde hij met 6 goals in 32 duels niet onverdienstelijk. Zijn ploeg gaat voor de middenmoot. Tot slot is er nog Michael Lamey, die PSV verruilde voor promovendus MSV Duisburg en met die club vooral handhaving als doel zal hebben.

Naast deze Nederlanders zien we ook nog enkele spelers die hun sporen in onze competitie hebben verdiend. Zo is Tomás Galásek aanvoerder van FC Nürnberg, dat ook Angelos Charisteas contracteerde en voormalig FC Twente-trainer Hans Meyer aan het roer heeft. Ebi Smolarek is al enkele jaren spits bij Borussia Dortmund, terwijl Werder Bremen behalve Markus Rosenberg ook de voormalig speler van FC Twente Peter Niemeyer onder contract heeft staan.

De eerste speeldag

Vanavond begint de Bundesliga direct met een topper. Regerend kampioen VfB Stuttgart ontvangt dan Schalke 04. De overige duels worden zaterdag en zondag gespeeld.

Zaterdag:

Bayern München - Hansa Rostock
Bayer Leverkusen - Energie Cottbus
VfL Bochum - Werder Bremen
Hannover 96 - Hamburger SV
Eintracht Frankfurt - Hertha BSC
VfL Wolfsburg - Arminia Bielefeld

Zondag:

FC Nürnberg - Karlsruher SC
Borussia Dortmund - MSV Duisburg