Jacht op Contador is geopend

Maurice (Maurisico)
Alberto Contador heeft nog maar net het geel om de schouders of de aanval op zijn trui is geopend. Niet Levi Leipheimer of Cadel Evans zijn verantwoordelijk voor de aanval, maar de pers. Zij willen graag weten wat de relatie tussen Contador en dokter Fuentes is. Contador werd vorig jaar genoemd in 'Operation Puerto' en kreeg daarom vandaag na de etappe direct vragen over zijn vermeende betrokkenheid.

"Dat was een zaak die mijn voormalige team raakte", aldus de 24-jarige renner. "Ik was simpelweg op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats."

De renner ontkende met kracht dope te gebruiken. "Als ik niet schoon was geweest, dan had ik hier niet gereden. Ik heb al de gevraagde dopingtesten ondergaan. Zowel in de race als daarvoor. Ik ben schoon."

Toch doet Contador zich er iets te makkelijk van af. Het is bekend dat de 24-jarige Spanjaard toen hij nog bij Liberty Seguros fietste vorig jaar niet mocht starten in de Tour omdat hij op de klantenlijst van dopingdokter Fuentes stond.

Om onduidelijke redenen werd hij van die lijst geschrapt waardoor zijn naam gezuiverd werd. De 'Süddeutsche Zeitung' zegt nu over bewijzen te beschikken dat Contador enkel van die lijst werd geschrapt omdat hij als kroongetuige zou fungeren in het proces-Fuentes (dat er vooralsnog niet gekomen is).

De krant zwaait met documenten die afkomstig zijn van de UCI en de Spaanse politie en ze tonen aan dat Contador wel degelijk een regelmatige klant was van Fuentes.

Eerder bekende voormalig ploeggenoot van Contador Jorg Jaksche in 'Der Spiegel' dat je in Spanje de dopingspuit bij wijze van spreken op de nummerplaat van je auto kan hangen, je nog zou je niet aangehouden worden. Daarnaast verklaarde Jaksche nog dat die controles in Spanje nog altijd niet echt veranderd zijn, omdat alles rond geld draait.

Ploegleider Johan Bruyneel doet het hele verhaal af als onzin. "Er klopt niets van het verhaal. Contador is ondervraagd door de Guardia Civil en die ondervraging heeft vijf minuten geduurd. Eén week na de Tour van vorig jaar is zijn naam van de lijst geschrapt. Ik heb zelf die lijst gezien."

"Ik weet ook waarom Contador daar eerst op stond. Op de computer die de Guardia Civil van Contadors toenmalige ploegleider Manolo Saiz in beslag nam, werd een planning van de renners met wedstrijdkalender gevonden. Daar hebben ze de naam van Contador gelezen. Meer is er niet aan de hand."