Tourhistorie: Duel in de bergen

Maurice (Maurisico)
De manier waarop Michael Rasmussen en Alberto Contador elkaar bevochten op maandag was zonder meer heroïsch. Het duel tussen de Deen en zijn Spaanse uitdager had veel weg van de manier waarop Jacques Anquetil en Raymond Poulidor elkaar bestreden in 1964 op de Puy de Dome.

De Tour was in 1964 de Pyreneeën al gepasseerd, maar Jacques Anquetil en Raymond Poulidor stonden nog steeds op een steenworp afstand van elkaar in het klassement. Anquetil had het lastig gehad in de bergen. Poulidor had winst gemaakt in de Koninginne-etappe over de Peyresourde, Tourmalet en de Aubisque.

Anquetil won vervolgens de tijdrit naar Bayonne. Monsieur Chrono deed zijn naam eer aan en nam na de tijdrit het geel over van de Fransman Groussard. De Tour van ‘64 was echter nog niet beslist. De voorsprong van Anquetil bedroeg slechts 56 seconden.

Raymond Poulidor voelde dat er nog kansen waren. De 20e etappe ging op 12 juli van Brive naar Clermont-Ferrand. De etappe eindigde op de 1415 meter hoge Puy de Dome. Daar kon 'Poupou' zijn achterstand goedmaken.

Wat volgde was een sensationeel duel. Zij aan zij klommen Anquetil en Poulidor naar de top van de Puy de Dome. 5000 toeschouwers zagen twee rijders schouder aan schouder naar boven rijden. De twee gaven elkaar geen duimbreed toe. Poulidor, de betere klimmer, liet zich zelfs imponeren door Anquetil. Die had zomaar de leiding genomen bij de eerste klimmende meters om zo de indruk te wekken dat hij bijzonder fit was.

Pas na een paar kilometer voelde Poulidor dat Anquetil wankelde. Hij durfde echter pas vlak onder de top de gele truidrager te verlaten. Anquetil gaf 1 meter toe, dan 5, dan 10 meter. Poulidor zette echter pas echt aan op 800 meter voor de finish. Anquetil zakte volledig in elkaar en verloor in die 800 meter nog 42 seconden. Anquetil redde zijn gele trui met 14 seconden. Anquetil verklaarde later: "Als hij mijn trui had veroverd, was ik naar huis gegaan".

Na afloop kon Poulidor zijn haren wel uit zijn hoofd trekken. Waarom had hij niet eerder aangevallen? De achterstand was weliswaar slechts 14 seconden. Maar dat maakte Poulidor volstrekt kansloos. In Versailles stond er immers nog een tijdrit op het programma. Anquetil was kwetsbaar in de bergen maar ongenaakbaar in de tijdrit. Ook de Tour van 1964 was dus voor Anquetil.