NOS: Besluit Duitse tv 'hypocriet'

Maurice (Maurisico)
"Hypocriet en buitenproportioneel”. Dat vindt NOS-mediadirecteur Jan de Jong van de beslissing van de Duitse omroepen ARD en ZDF om wegens een nieuw dopinggeval voorlopig te stoppen met het uitzenden van Tour de France.

"Het wielrennen doet er alles aan om de sport schoon te maken en te houden. Als er dan een nieuw geval van doping wordt ontdekt moet je de sport niet bestraffen. Als je dat doet verhuist de dopingdiscussie juist weer naar achterkamertjes," meent De Jong. "Je moet het wielrennen het voordeel van de twijfel geven."

"Als er sprake is van onregelmatigheden in een sport moet je daar juist op een journalistieke wijze aandacht aan besteden, het probleem aan de kaak stellen. Voor de bonden ligt er een taak om eventueel in te grijpen. Ik vraag me trouwens af wat de Duitsers zouden hebben gedaan als het niet om wielrennen, maar om voetbal was gegaan."

"Ik denk dat Nederlanders heel goed snappen hoe het werkt met doping. Ze weten dat je van een ezel geen renpaard maakt, ook al stop je er allerlei middelen in. En als er sprake is van doping dat moet je daarover als medium berichten en niet je kop in het zand steken," zegt De Jong.