Soler zet Barloworld op de kaart

Olga (Nuongirl)
De negende etappe in de Tour de France, van Val-d'Isere naar Briançon over 160 kilometer, is verrassend gewonnen door de Colombiaan Juan Mauricio Soler Hernandez. De Deen Rasmussen behield de gele trui.

Vier kilometer na de start spurtte José Luis Arrieta uit het peloton en hij wist al gauw uit te lopen naar een voorsprong van een minuut. Popovych ging vervolgens in de achtervolging op de Spanjaard en wist aan te sluiten en hem even daarna zelfs voorbij te gaan. Uit het peloton probeerden vervolgens verschillende renners te ontsnappen. Hierdoor werd het erg onrustig en moesten verschillende renners al afhaken omdat ze het tempo niet meer konden bijhouden.

Op vier kilometer van de top van de Iseran werd Arrieta weer bijgehaald door het peloton. Popovich kwam als eerste boven en had een voorsprong van vijftig seconden op het peloton. In de afdaling vormde er zich een groepje tussen Popovich en het peloton. In dat groepje zaten Gusev, Vaugrenard en Gutierrez. De Nederlander Stef Clement en Astarloza wisten even later ook aansluiting te krijgen.

Met 123 kilometer voor de boeg werd Popovych bijgehaald door de achtervolgende groep, met daarin Clement. De kopgroep had een voorsprong van iets meer dan een minuut op een peloton en wist die voorsprong uit te bouwen naar drie minuten. Bij de doorkomst in Bramans was de voorsprong op het peloton, dat aangevoerd werd door Rabobank, al opgelopen naar bijna 3,5 minuten.

Met nog 73 kilometer voor de boeg begon de kopgroep aan de beklimming van de Col du Télégraphe. Het peloton wist, wederom aangevoerd door Rabobank, de achterstand op de kopgroep langzaam te verkleinen. Astarloza versnelde, en Clement moest passen. Hij kon de tempoversnelling niet volgen. Astarloza zette daarna wederom aan, en nu kon ook de rest van de kopgroep niet meer volgen.

Alexander Vinoekorov moest zich even laten afzakken en liet de dokter bij zich komen. De Kazach had te veel last van de hechtingen. Hij wist even later weer aan te sluiten bij het peloton. Astarloza kwam als eerste boven op de Télégraphe. De achtervolgende groep, waar Clement weer was aangesloten, volgde even daarna. Het peloton kwam op drie minuten achterstand op de top aan.

Even daarna moest al gelijk weer worden begonnen met de klim van de Col du Galibier. Astarloza werd weer bijgehaald door de groep daarachter, waaruit Clement weer moest lossen maar een paar kilometer later weer kon aansluiten. In het peloton hadden de Rabo's nog altijd de controle. De Colombiaan Soler vond aansluiting bij de kopgroep en gooide het tempo daar nog even wat omhoog. Alleen Popopvych wist te volgen, maar die moest even later afhaken.

In het peloton moesten verschillende renners afhaken, ondermeer Fothen en Voeckler konden het tempo niet meer bijhouden. Ook Moreau had het moeilijk. 44 kilometer voor de finish viel Valverde aan. Rasmussen, Menchov, Leipheimer, Mayo, Moreau, Evans, Klöden, Sastre en Contador konden volgen. De rest van het peloton viel in brokken uiteen. Vino mistte de slag en moest in de achtervolging. Valverde viel wederom aan, Evans reageerde en ook Rasmussen was alert. Menchov en ook Moreau moesten lossen, zij konden de tempoversnelling niet aan. Het bleef onrustig in de groep met favorieten: Contador was de volgende die de aanval inzette en alleen Evans wist te volgen.

Soler, die nog steeds aan de leiding reed, had een kilometer onder de top een voorsprong van een kleine drie minuten op de groep met Rasmussen. De groep met Vino volgde op vier minuten. Contador had Evans inmiddels weer van zich af weten te schudden en op de top wist hij teamgenoot Popovych bij te halen. De groep met Rasmussen kwam ruim drie miuten na Soler over de top, Vino zat daar weer ruim twee minuten achter.

Popovych en Contador wisten in de afdaling de achterstand op Soler goed te maken naar anderhalve minuut. Evans volgde daar kort achter en daar weer achter de groep Rasmussen. De groep met Vino en ook Menchov volgde op ruim vier minuten achterstand van Soler. Evans werd vervolgens opgeslokt door de groep Rasmussen die langzamerhand inliep op het duo daarvoor.

De groep Rasmussen brak, Rasmussen zat bij de voorsten. Moreau, Klöden, Mayo, Evans, Sastre en Leipheimer konden niet volgen. Het groepje Rasmussen wist langzaam dichter bij Popovych en Contedor te komen en op zeven kilometer van de meet werd het duo bijgehaald. De groep Moreau probeerde bij Rasmussen te komen en wisten hier uiteindelijk in te slagen.

Soler pakte de etappewinst, de groep Rasmussen eindigde uiteindelijk op een achterstand van 42 seconden op de Colombiaan. De groep met Vino, Karpets en Schleck kwam met een achterstand van bijna drieënhalf minuut op Soler over de meet.

Uitslag

#NaamTeamTijd
1Juan Mauricio SolerBAR4:14.24
2Alejandro ValverdeGCEop 0.38
3Cadel EvansPRLop 0.38
4Alberto ContadorDSCop 0.40
5Iban MayoSDVop 0.42
6Michael RasmussenRABop 0.42
7Levi LeipheimerDSCop 0.42
8Kim KirchenTMOop 0.46
9Andreas KlodenASTop 0.46
10Carlos SastreCSCop 0.46

Gele-trui

#NaamTeamTijd
1Michael RasmussenRAB43:52.48
2Alejandro ValverdeGCEop 2.35
3Iban MayoSDVop 2.39
4Cadel EvansPRLop 2.41
5Alberto ContadorDSCop 3.08
6Christophe MoreauA2Rop 3.18
7Carlos SastreCSCop 3.39
8Andreas KlodenASTop 3.50
9Levi LeipheimerDSCop 3.53
10Kim KirchenTMOop 5.06

Bolletjes-trui

#NaamTeamPunten
1Michael RasmussenRAB96
2Jean Mauricio SolerGCE79
3Yaroslav PopovychDSC69

Groene-trui

#NaamTeamPunten
1Tom BoonenQST147
2Erik ZabelMRM134
3Robert HunterBAR103

Witte-trui

#NaamTeamTijd
1Alberto ContadorDSC43:55.56
2Juan Mauricio SolerBARop 3.21
3Linus GerdemannTMOop 3.37

Ploegenklassement

#TeamTijd
1Rabobank119:02.30
2Caisse D'epargneop 1.18
3Astanaop 2.37