Cancellara wint saaie wandeletappe

Olga (Nuongirl)
De vierde etappe van de Tour de France, tussen Waregem en Compiégne over 236,5 kilometer, is gewonnen door Gele-truidrager Fabian Cancellara.

Om even voor twaalf uur vanmiddag begonnen de 187 overgebleven renners in Waregem aan de langste etappe van deze Tour. Net als in de eerste twee etappes bleek de eerste aanval direct succesvol. Na zes kilometers sprongen de Fransen Mathieu Ladagnous en Nicolas Vogondy uit het peloton. Na 45 kilometer koersen hadden ze een maximale voorsprong van bijna veertien minuten.

Na 100 km was het verschil nog 8.20. De twee vooraan gingen niet voluit, maar de marge slonk nauwelijks omdat het peloton eveneens een wandeltempo hanteerde. Met nog 110 kilometer voor de boeg besloot het peloton toch maar weer te gaan rijden, en de voorsprong van het Franse duo daalde naar een kleine zeven minuten. Toen de achterstand van het peloton was teruggebracht naar vijf minuten, vonden ze het wel weer genoeg en ging men weer verder in wandeltempo.

65 kilometer voor de finish was de voorsprong van de twee Fransen nog maar 3.40. De renners leken er nog niet echt zin in te hebben en lieten Ladagnous en Vogondy nog even voor hun spartelen. Twee kilometer later leek het erop dat er renners waren die het trage tempo meer dan zat waren. De Fransman Augé en de Belg Willems sprongen weg uit het peloton en wisten vrij eenvoudig naar de leidende Fransen te rijden, waardoor er een kopgroep van vier man ontstond.

De vier wisten iets uit te lopen op het peloton, waar de etappewinnaar van gisteren Gert Steegmans, ten val kwam. De Belg kon echter weer aansluiten bij de groep. Dankzij het kopwerk van ondermeer de Belg Vansummeren, de Fransman Vasseur en Bram Tankink liep de achterstand van het peloton op het leidende viertal weer terug naar een kleine drie minuten. Met nog twintig kilometer voor de boeg was de samenwerking in de kopgroep minder.

Vijftien kilometer voor de meet was de voorsprong teruggelopen naar een kleine twee minuten. Het peloton was nu echt aan het rijden om de koplopers terug te halen. Uit het peloton probeerden renners te ontsnappen maar ze kwamen niet ver. Met nog zeven kilometer te gaan was de voorsprong nog maar iets meer dan een minuut. Het kwartet probeerde het nog wel, maar het op hol geraakte peloton kwam met rasse schreden dichterbij. Willems sprong drie kilometer voor de finish weg uit de kopgroep, en hij kreeg Vogondy mee. Ladagnous en Auge wisten echter weer aan te sluiten.

Tot de laatste kilometer bleef het spannend of ze zouden worden bijgehaald door het peloton. In het zicht van de haven werden ze echter bijgehaald. Fabian Cancellara reed over ze heen en wist de etappe net te winnen voor Boonen.

Uitslag

#NaamTeamTijd
1Fabian CancellaraCSC6:36.15
2Erik ZabelMilz.t.
3Danilo NapolitaniLamz.t.
4Tom BoonenQStz.t.
5Robert HunterBarz.t.
6Robert FörsterGstz.t.
7Robbie McEwenPrLz.t.
8Bernhard EiselTmoz.t.
9Mark CavendishTmoz.t.
10Heinrich HausslerGstz.t.

Gele Trui

#naamteamtijd
1Fabian Cancellara15:12.08
2Andreas Klödenop 0:33
3David Millarop 0:41
4George Hincapieop 0:43
5Bradley Wigginsz.t.
6Vladimir Gusevop 0:45
7Tom Boonenop 0:46
8Vladimir Karpetsz.t.
9Thor Hushovdop 0.49
10Mikel Asterlozaz.t.
12Thomas Dekkerop 0.51

Groene trui

#naamteampunten
1Tom BoonenQSt80
2Robbie McEwenPrL74
3Erik ZabelMil62

Bolletjestrui

#NaamTeamPunten
1Stéphane AugéCof8
2David MillarSau5
3Freddy BichotAgr3

Witte trui

#NaamTeamTijd
1Vladimir GusevDis15:12.23
2Thomas DekkerRabop 0.06
3Benoit VaugrenardFdJop 0.07

Ploegenklassement

#Team CSCTijd
1Astana45:38.42
2Team CSCop 0.02
3Discovery Channel op 0.05