[CCWS] Champcar Assen onzeker

Olga (Nuongirl)
Het is zeer onzeker of de eerste Nederlandse race in de Champ Car World Series, begin september in Assen, door zal gaan. Via een gerechtelijk bevel wil een voormalig consultant van organisator Bart Rietbergen de race verbieden, omdat de commerciële rechtenhouder hem weigert te betalen voor geleverde diensten.

De man, Jacques Kremer, zegt dat hij zijn advocaat de opdracht heeft gegeven om de zaak aanhangig te maken bij de rechter. De in Amerika woonachtige Fransman, manager van de Nederlandse coureur Nicky Pastorelli, eist 2,6 miljoen dollar compensatie van Rietbergen wegens contractbreuk. Kremer kwam in april 2006 in contact met Rietbergen. "Ik ben bij hem thuis geweest en heb de plannen uitgelegd voor een race in Assen, waarover ik al had gesproken met mensen van het Circuit van Drenthe. Ik vertelde dat ik op zoek was naar een promotor, waarop Rietbergen zei: misschien heb ik wel interesse."

Kremer tekende, zo zegt hij, een contract met Rietbergen waarin stond dat hij diens rechterhand en partner zou worden. Hij bedong tevens exclusiviteit als representant van de Champ Cars en een percentage van alle inkomsten. Kremer maakte op verzoek van Rietbergen een zakenplan voor de komende vijf jaren. Rietbergen had al het idee opgevat meerdere races in Europa te organiseren. Dit jaar staat naast Assen een race in België op de kalender, in 2008 wil Rietbergen ook naar Scandinavië.

Ook lukte het Kremer volgens eigen zeggen Rietbergen te interesseren om Pastorelli financieel te gaan steunen. "Dat leek ons de beste manier om Assen te promoten. Maar het geld is nooit gekomen. Daardoor kon Nicky het seizoen niet afmaken en ook het huidige seizoen niet rijden." Tegen de afspraak in huurde Rietbergen Lee van Dam in om het evenement in Assen te promoten. "Ik werd genegeerd, terwijl we een contract hadden," aldus de Fransman.

Na lang aandringen betaalde Rietbergen in april van dit jaar wel een honorarium voor bemiddelingswerkzaamheden. Kramer denkt dat Rietbergen nu denkt dat de zaak is afgedaan. "Volgens mijn advocaat heb ik een sterke zaak. Ik wil nu dat het contract met de promotor wordt gerespecteerd. Vooropgesteld, ik wens de Champ Cars veel succes in Nederland. Ik hoop dat het een succes wordt, maar ik laat niet over me heen lopen. Rietbergen heeft mij financiele schade toegebracht door de contractbreuk en die moet gerepareerd worden. De rechter moet nu maar uitzoeken wie gelijk heeft. Ik zal niet schuwen via een gerechtelijk bevel de wedstrijd te verbieden, ook al is dat slecht voor de sport, voor Assen en de Champ Car World Series,"

In een reactie wil Rietbergen niet te diep ingaan op de beschuldigingen. "De enige rechtszaak waar ik vanaf weet is die van Champ Car Amerika tegen meneer Kremer, omdat hij zich niet aan afspraken heeft gehouden. Hij slingert wel vaker rare verhalen de wereld in."