[WK-20] Spanje en Zambia door

Maikel (WeebI)
Op het WK onder 20 in Canada hebben Spanje en Japan als groepswinnaar de achtste finales bereikt. Ook Zambia en Nigeria deden goede zaken, en bereikten de volgende ronde.

Spanje trad aan tegen Jordanië, en had aan winst vrijwel zeker genoeg om groepswinnaar te worden. Nog voor rust werd het pleit min of meer beslecht. Jordanië vocht voor wat het waard was, maar door knap combinatiespel wist Deportivo-spits Adrían López al na 38 minuten voor de derde keer het net te vinden. Na rust kwam Jordanië nog even sterk terug, toen Loiy Al Zaideh en Abdallah Salim tegen scoorden. Het mocht echter niet baten; tien minuten voor tijd besliste Marcos García het duel: 4-2.

Ook Uruguay had zich kunnen plaatsen voor de achtste finales, als het minstens gelijk zou spelen tegen Zambia. Het ging echter niet zoals verwacht. De Uruguyaanse doelman Goicoechea maakte een domme overtreding, en kreeg de rode kaart al na 20 minuten. Vanaf de stip scoorde Clifford Mulenga de de eerste treffer. Henry Niambe kreeg namens Zambia nog voor rust ook de rode kaart, waardoor het aantal manschappen weer gelijk was. De Afrikanen bleven echter de betere, en Rodgers Kola schoot vlak na rust de eindstand op het bord: 0-2. Zambia is door, Uruguay heeft met vier punten hetzelfde bereikt, als één van de beste nummers drie.

In Groep F waren Japan en Nigeria na twee gewonnen wedstrijden al zeker van plaatsing. De twee landen moesten nog tegen elkaar, en om groepswinnaar te worden moest Nigeria winnen. Ondanks het feit dat de Aziaten in een B-opstelling aantraden kreeg Nigeria het niet voor elkaar om de bal achter Yohei Takeda te doen verdwijnen. Ook Ikechukwu Ezenwa hield zijn doel schoon, en dus bleeg het doelpuntloos in Victoria.

Schotland en Costa Rica streden op datzelfde moment om de mogelijk felbegeerde derde plaats in de groep. De Midden-Amerikanen hadden nog niet gescoord in dit toernooi, en moesten ook tegen de Schotten al snel incasseren, toen Mark Reynolds de score opende. Na rust bleek Costa Rica echter wel te kunnen scoren, en na een klein uur maakte Pablo Herrero gelijk. Beiden zouden aan één punt niets hebben, en in extremis leidde dat alsnog tot het winnende doelpunt van Costa Rica. Door de late goal van Jonathan McDonald, letterlijk de laatste kans, blijft Costa Rica in leven en heeft het technisch nog kans op de achtste finales.

Uitslagen:

Groep B:

Spanje - Jordanië 4-2
29' Adrián 1-0
31' Adrián 2-0
38' Adrián 3-0
48' Al Zaideh 3-1
56' Salim 3-2
79' Marcos García 4-2

Uruguay - Zambia 0-2
20' Clifford 0-1 (Pen)
51' Kola 0-2

PlaatsLandGespeeldPuntenDoelsaldo
1Spanje*37+3
2Zambia*34+1
3Uruguay*34-1
4Jordanië31-3

* door naar achtste finales

Groep F:

Japan - Nigeria 0-0

Schotland - Costa Rica 1-2
18' Reynolds 1-0
58' Herrera 1-1
90+2' McDonald 1-2

PlaatsLandGespeeldPuntenDoelsaldo
1Japan*37+3
2Nigeria*37+3
3Costa Rica**33-1
4Schotland30-5

* door naar achtste finales
** nog kans op achtste finales, als één van de beste nummers drie


Programma vandaag:

Nieuw Zeeland - Mexico (Groep C, Edmonton, 15:15)
Portugal - Zambia (Groep C, Montréal, 17:15)
Canada - Congo (Groep A, Edmonton, 18:00)
Chili - Australië (Groep A, Toronto, 20:00)

alle tijden zijn lokale tijden.