[WK-20] Mexico wint eerste duel

Maikel (WeebI)
Mexico is het Wereldkampioenschap onder-20 goed begonnen. In Toronto werd Gambia met ietwat geflatteerde cijfers aan de kant gezet: 3-0. Portugal opende ook sterk.

Portugal ving aan tegen debutant Nieuw-Zeeland. De enige gekwalificeerde ploeg uit Oceanië bleek een stug team, maar dat weerhield Portugal er niet van om gewoon beter te zijn. De meeste kansen werden echter weggewerkt, en dus waren de Europeanen aangewezen op dode spelmomenten. Vlak voor rust was het Bruno Gama die een vrije trap achter Jacob Spoonley ramde. Ook na rust bleef Portugal beter, en verdiende het een strafschop. Opnieuw Bruno Gama stapte naar voren, en de aanvoerder besliste het duel op 2-0.

Mexico, met sterspelers Giovanni Dos Santos en Carlos Vela in de gelederen, opende sterk tegen Gambia. De Afrikanen debuteerden ook op het hoofdtoernooi, en kwamen in de eerste helft vaker gevaarlijk voor de goal dan hun tegenstanders. Na rust maakten de Midden-Amerikanen alsnog korte metten met Gambia. Allereerst knalde Barcelona-speler Dos Santos de bal uit de draai binnen. Vervolgens maakte Héctor Moreno de 0-2, en kon Javier Hernández een prachtige pass uiteindelijk in het net werken.

Oostenrijk en Congo ontmoetten elkaar in Edmonton, en een echt duidelijke favoriet was er niet. Die rol namen de Oostenrijkers voor zich, toen al in de zevende minuut toen Erwin Hoffer een rebound van dichtbij kon afronden. De Afrikanen gaven echter niet op, gesteund door het vooraf neutrale Canadese publiek. Na een uur verzilverde Franchel Ibara een strafschop, nadat deze eerst moest worden overgenomen. Het zou bij de 1-1 blijven, en beide staan ze nu gedeeld tweede in Groep A, waarin Chili eergisteren van Canada won (3-0).

Portugal - Nieuw-Zeeland 2-0
45' Bruno Gama 1-0
61' Bruno Gama 2-0 (Pen)

Gambia - Mexico 0-3
57' Dos Santos 0-1
67' Moreno 0-2
89' Hernández 0-3

Congo - Oostenrijk 1-1
7' Hoffer 0-1
59' Ibara 1-1 (Pen)